ЦСКА ще играе срещу румънския Сепси във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. За тимът от северната ни съседка това ще бъде трето поредно участие в европейските клубни турнири в едва 12-годишната му история.

Сепси Сфънту Георге е създаден през 2011 година от Ласло Дьошеги, който има бизнес, състоящ се от верига пекарни както в Румъния, така и в Англия. Почти до средата на миналия век градчето Сфънту Георге е част от Кралство Унгария, а дори и след даването му на румънците, унгарците продължават да са основната етническа група от населението. Така че не трябва да е изненада, че в годините след създаването на футболния тим, част от основните му спонсори са именно унгарски компании.

Между 2017 и 2018 година клубът получава грант от 2 милиарда унгарски форинта от правителството на страната (близо 6 милиона евро), които са инвестирани в изграждането на младежка академия и нов стадион. Новият стадион "Сепси Арена" е с капацитет от 8400 места и попада в Категория 4 на УЕФА.

Още в дебютния си сезон в Пета лига Сепси печели промоция (2012 година), след това се задържа по-дълго в четвъртото ниво на местния футбол, откъдето се изкачва нагоре през 2014-а, а през 2016-а печели и Лига III. Мястото си в елита узаконява година по-късно, през 2017-а и оттогава неизменно е част от най-високото ниво на местния футбол.

Най-големите успехи на клуба са двете поредни Купи на Румъния, завоювани през 2022 и 2023 година, при това с дейно българско участие в лицето на Радослав Димитров. Бившият футболист на Славия, който напусна Сепси това лято, е клубна легенда, като само трима играчи имат повече мачове от него за отбора. Известният с прозвището си Меси футболист си тръгна от Сфънту Георге с общо 135 мача между 2019-а и 2023-а. Друг наш сънародник в лицето на Стефан Велев също изкара два сезона с общо 56 двубоя за клуба.

Европейската битка пък няма да бъде първи сблъсък между ЦСКА и Сепси. "Армейците" загубиха от румънците с 0:4 в контрола преди началото на миналия сезон, като към момента в състава все още са Козмин Матей, реализирал два пъти срещу българите и Бранислав Нинай, добавил едно попадение за победителите на 27 юни миналата година в Австрия.

В състава преобладават местните футболисти, а чужденците са от Словакия (двама), Унгария (двама), Аржентина, Албания, Венецуела, Гвинея-Бисау, Хърватия и Албания.

Треньор е бившият румънски национал Ливиу Чоботариу. В Лига I Сепси завърши на шеста позиция миналия сезон.