Три седмици след ужасяващите земетресения в Турция, нанесло огромни разрушения и отнело хиляди животи, футболът в страната отново тръгна по график.

Съвсем очаквано това се случи по доста емоционален начин, след като на всеки от стадионите имаше различни инициативи и почит към случилото се и жертвите.

Но освен свеждане на глава към паметта на загиналите, имаше и протегнати ръце в опит за помощ към нуждаещите се.

Разбира се, не всичко преминаваше в добрия тон, особено на стадиона на гранда Фенербахче, където се изигра първия мач от Суперлигата след земетресението.

В него колосът посрещна Коняспор, а преди първия съдийски сигнал феновете на домакините поискаха оставката на правителството. Претенциите им са, че управляващите не са направили достатъчно за пострадалите.

Най-ярък бе транспарант с надпис "Забравете отношението на властта, Фенербахче и народът е с вас".

Освен това хилядите по трибуните крещяха "оставка" и "лъжци", а преди първия съдийски сигнал, стотици шапки и шалове полетяха към игрището в знак на протест.

Протестите обаче бяха запазени само за минутите преди мача. След емоционалната минута мълчание, феновете започнаха да скандират името на Хатаяспор - клубът, който се отказа от участие в лигата в знак на съпричасност с жителите на града, който бе сред най-пострадалите.

На гърбовете на екипите на играчите Фенербахче бе изписано "Хатай", а по трибуните се забелязваха хора с шалове на въпросния тим. Нечувана солидарност, но - такова е времето, толкова силен и разтърсващ е ефектът на случилото се.

През уикенда се изиграха общо четири двубоя, а особено емоционално бе на терена и на друг от истанбулските грандове - Бешикташ. Преди първия съдийски сигнал на мача с гостуващия Анталияспор хиляди плюшени играчки полетяха към терена в знак на подкрепа към децата, изгубили своя дом и родители.

Тези играчки ще им бъдат дарени, а освен това клубът и феновете събраха сериозна сума, която също ще отиде в помощ на тези деца.

Снимка: АР/БТА