Саудитска Арабия постигна много драматична победа в последния си мач на Мондиала в Русия.

Във Волоград арабите победиха Египет с 2:1 с буквално последния удар в мача, за да се поздравят с позитивен завършек на първенството.

Африканците бяха спрягани за фаворит в мача, но след половин дузина пропуски се лишиха от втори гол, който можеше и да е победен. Така тимът остана с 0 точки в актива си. Саудитска Арабия обаче също сътвори не малко положения.

Египет поведе с гол на суперзвездата си в хода на първото полувреме, но в неговия край азиатците изравниха от дузпа. Тя бе втората за тях в двубоя, като първата бе изпусната. Така след 18 дузпи на първенството рекордът от Мондиал 1998 е изравнен и вероятно ще бъде подобрен до края.

Почти в герой за Египет се превърна 45-годишният Есам Ел-Хадари, който освен че подобри рекорда за най-възрастен играч на Мондиал, спаси дузпа в историческия за него мач.

Египет започна много по-добре двубоя и набързо организира няколко бързи опасни атаки. Двата тима играха за честта си и приложиха офанзивен футбол с много голови положения.

Така се стигна до 22-а минута, когато Салах откри резултата с техничен прехвърлящ удар след лековато загубена топка от арабите в центъра.

Последваха две нови чисти ситуации пред африканците. Салах и Трезеге съответно изпуснаха от много добри позиции.

Снимка: Getty Images

След това дойдоха минутите за играчите в зелено, които направиха няколко пропуска. В 41-а минута те получиха заслужено дузпа след игра с ръка.

Централният нападател Ал Муалад се нае с изпълнението, но вратарят на Египет Ел-Хадари се прояви с блестяща намеса.

Снимка: Getty Images

Когато нещата отиваха към 0:1 на полувремето, съдията от Колумбия изненадващо отсъди втори дузпа за задържане от страна на Хегази. След куп протести, които продължиха над 3 минути, реферът се реши да изгледа ситуацията, но решението му остана, въпреки че по-скоро дузпа нямаше.

Изпълнителят бе сменен и Ал Фарах изравни за 1:1 с убедително изпълнение.

Снимка: Getty Images

Втората част бе по-тиха откъм събития, но отново бе разделена по същия начин. Първо Египет натискаше, но умората на Салах си каза думата и положенията за гол бяха по-малко.

Вместо това по-чистите бяха за Саудитска Арабия. Ел-Хадари трябваше да прави две нови страхотни спасявания, за да остави равенството.

В края и Египет имаше своя шанс, но централният нападател Марван Мохсен изпусна сам срещу вратаря.

Така се стигна до 94-а минута, когато след леко хаотични, но успешни действия на арабите в наказателното поле Ал Даусари се оказа най-съобразителен. Това бе първа победа за страната на Мондиал от 1994-а насам

Снимка: Getty Images