Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт пое цялата вина за загубата на неговия отбор с дузпи от Италия на финала на Европейското първенство по футбол.

"Трите лъва" поведоха рано в резултата и всичко изглеждаше добре за тях, преди Италия да изравни в средата на второто полувреме. Стигна се до дузпи, при които Хари Кейн и Хари Магуайър вкараха за домакините, но след това последователно изпуснаха резервите Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака.

Саутгейт бе разкритикуван от феновете на Острова, че е дал решителната пета дузпа на 19-годишния халф на Арсенал Сака, който в кариерата си не е изпълнявал наказателни удари на професионално ниво.

"Това е моя отговорност. Аз избрах кой да бие дузпите. Казах на играчите, че не са сами за себе си в такива ситуации. Губим заедно като отбор. Те бяха отбор до момента и трябва да останат такъв. Беше мое решение да дам на Сака да бие дузпа и моя отговорност. Не става дума за него, за Маркъс (Рашфорд) или Джейдън (Санчо). Тренирахме дузпите и това бе редът на изпълнение, до който стигнахме. Маркъс и Джейдън бяха най-добрите на дузпите и беше риск да ги пусна в игра с тази цел, но ако бяхме рискували по-рано, можеше и да загубим в продълженията.

Започнахме мача добре. Системата ни работеше и те се затрудниха да влязат в мача. Не владеехме топката достатъчно добре през второто полувреме. Липсата на увереност и контрол на топката обърна мача. Разочарованието е голямо за всички ни. Играчите обаче ни направиха горди и цялата нация бе зад тях. Тази вечер ще спука балона, но се надявам феновете да запомнят какво им беше дадено", заяви английският селекционер.