Вечерта в Буенос Айрес не завърши с усмивки, а - както можеше да се предположи след развоя на събитията, с инциденти, сблъсъци и ранени.

Милионното множество се бе събрало да приветства парада на шампионите със световната купа, но отборът просто не можеше да стигне до площада с Обелиска в центъра на столицата и бе "евакуиран" с хеликоптери извън града, до базата на федерацията.

Оттам всеки пое към своя град, за да отпочине от емоциите и хаоса, в който се превърнаха празненствата в Буенос Айрес.

А около прочутия монумент Обелиска, хората дълго не се разотиваха. Но всичко бе спокойно до падането на нощта.

След това останаха няколко хиляди, а полицията и военните части бяха почти също толкова като численост.

Снимка: AP/БТА

Дойде заповед площадът да бъде разчистен, след като това не можеше да се случи от неделя вечер заради непрестанното присъствие на хиляди, хиляди хора.

Но отговорът бе с камъни и бутилки по униформените, атака на паметника, в който отново проникнаха хора, чупене на околните витрини, както и на една станция на метрото недалеч.

Арестите бяха 14 само около този инцидент, а общият брой надхвърли 30. Ранените са 21, като повечето са полицаи или военни, ударени с предмети от тълпата.

Вероятно има човек в тежко състояние, блъскан от возило на армията, влязло за разгонване на групата нападатели.

Но това още не е потвърдено от медиите в страната с точност.

Чак около 21:30 часа местно време площадът за първи път от неделя бе разчистен от хора и лъсна гледка като след битка - асфалтът бе покрит с отпадъци и бутилки. Започва голямо почистване...

Бюлетинът на властите обяви, че около 4.8 милиона души са били по улиците на града по време на парада с купата в открития автобус, който така и не успя да стигне до Обелиска.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА