Сър Джим Ратклиф, исвестен с това, че е най-богатият британец, вече официално притежава 27,7% от Манчестър Юнайтед.

Мажоритарен собственик на клуба ще остане семейство Глейзър. Фамилията притежава клуба от 2005-а и ще продължи да държи контрола, но ключовата новина тук е, че Джим Ратклиф и екипът му изцяло ще поемат управлението на футболните операции.

Това ще се случи чрез притежаваната от Ратклиф компания "Ineos Groups", която ще назначи свои директори по високите етажи на клуба и ще има задачата да му върне славата и титлите на терена.

Сър Джим Ратклиф ще плати за тези 27,7% от акциите срещу 1,6 милиарда долара. Освен това той има ангажимент да подпомогне клуба с инвестиция от 270 милиона евро.

Сума, която изцяло ще бъде инвестирана в подобряването на инфраструктурата и изграждане на нови съоръжения.

Ратклиф и екипът му ще имат две позиции в борда на клуба, а първото негово действие ще бъде назначаването на нов изпълнителен директор - неговото доверено лице.

Това е Омар Берада, който ще започне работа след края на настоящия сезон, като също така се очаква в най-кратки срокове да научим и името на новия спортен директор.

През годините семейство Глейзър бе критикувано от феновете, че приема клуба само и единствено като бизнес и се интересува главно от финансовите му резултати, не от тези на терена, които след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън със сигурност са далеч от желаните.

Очакванията са, че влизането на "Ineos Groups" - компания, която вече има опит в спорта на най-високо ниво, ще върне клуба на добре познатото му ниво и в борбата за титлата във Висшата лига.

"Да станеш собственик на Манчестър Юнайтед е голяма чест и идва с голяма отговорност. Това бележи завършването на сделката по придобиването, но също така и само началото на нашето пътуване, с което да върнем Манчестър Юнайтед обратно на върха в английския, европейския и световния футбол, но също така и със съоръжения от световна класа. Работата за постигане на тези цели ще се ускори от днес", напса 71-годишният Ратклиф в своето обръщение към феновете.