Испания успя да се класира на 1/8-финалите на Мондиала, въпреки трите минути, в които беше зад борда.

Ла Фурия Роха загуби с 1:2 от Япония, но благодарение на победата на Германия над Коста Рика удържа второто място. В продължение на 3 минути, в които Коста Рика водеше на Бундестима, Испания беше зад борда.

Именно този критичен момент е в центъра на вниманието на местната преса. А се оказва, че селекционерът Луис Енрике изобщо не е знаел, че има реална опасност Испания да отпадне. На въпрос как се е чувствал в точно тези 3 минути, той отговори:

"Какво? Били сме отпаднали за 3 минути? Не знаех, защото бях прекалено съсредоточен в мача. Добре, че никой не ми е казал, че иначе щях да получа инфаркт!".

А след това коментира и самия двубой с Япония, като призна, че тимът му трябва да си извади поуки.

"Няма да коментирам нелепите слухове, че сме загубили нарочно. Това са тотални глупости. Просто бяхме изненадани от японците. Имах чувството, че в началото на второто полувреме срещу нас има камикадзета, които летят по терена. Трябва да си извадим поуките от този мач. За мен тов е червена лампа", обясни Енрике.

Заглавията на испанските медии също са категорични, че провалът е бил близо. "През иглени уши", написа Marca, а Sport добавя "Какво треперене!". А Mundo Deportivo и AS не пропускат да благодарят на Германия за помощта, като каталунското издание дори излезе с огромно заглавие Danke! (благодаря на немски, б.р.).