Украйна може да се оттегли от баражите за Мондиал 2022, ако ситуацията в страната не се промени в следващите седмици. За това говори Олександър Петраков, националният селекционер на украинците. В интервю за местния канал Football 1, наставникът намекна, че няма много възможности пред него и футболистите му, а и призна - да играят мачове не е приоритет в момента за никой от тях.

Украйна трябва да гостува на Шотландия, за да определи кой ще е финалист срещу Чехия за едно място на световното първенство. Всички останали 12 участника от Европа са определени, но 13-ият се чака, като засега просто е посочено, че тези мачове ще са "през юни". Федерациите на Чехия и Шотландия поискаха яснота, въпреки деликатната тема с военните действия в Украйна, защото сезонът приключва в последните седмици на месец май и не е ясно колко дълъг лагер и къде трябва да правят тези състави.

"Не мога да мисля за футбол, но е ясно, че и това ще дойде по реда си - каза Петраков. - Неизбежно е ФИФА да ни попита за статута на отбора и кога ще играем. Разбирам, че и други отбори зависят от нас. В момента обаче нито аз, нито колегите ми, нито пък футболистите, мислят за футбол. Докато в страната ни умират хора, невъзможно е да играем.

Имаме април и май... Казват, че трябва да играем през юни. Но аз не виждам как ще се случи да успеем да се подготвим и съберем концентрация, и кондиция, за да го направим. Повечето момчета изобщо не тренират, някои са с оръжие тук, други отведоха семействата си далеч. Но не им е до тренировки и мачове, абсурд.

Аз съм киевчанин, останах тук. Ще бъда тук до когато трябва, не ме е страх и ще окажа съпротива.

За мен Русия като държава и нация вече не съществува. Някога имах приятели там, сега нямам вече такива, изтрил съм ги от живота си."

На последния сбор на тима през есента бяха повикани 15 играчи от украински клубове.

Първенството там е спряно и никой не тренира или играе от поне месец. Ситуацията отива към служебна загуба на украинците, а мачът за класиране в Катар да е между шотландци и чехи.