Националният селекционер Ясен Петров говори пред медиите преди старта на световните квалификации, които за България започват с домакинство на Швейцария.

Мачът е утре от 19 часа на стадион "Васил Левски", а след него в рамките на седмица следват двубои с Италия у дома и Северна Ирландия като гост.

Голямата новина е, че България ще има нов капитан - халфът Георги Костадинов, като решението да му даде лентата за сметка на Петър Занев е лично решение на селекционера.

В типично добро настроение, Петров говори за предстоящите битки, като не скри, че освен доста тежки за тима ни, сме и тотален аутсайдер в тях. Той обаче иска да види умнr и спокойни играчи, готови за битка в името на България.

"Капитан на отбора ще бъде Георги Костадинов, това е лично решение на мен и екипа ми - потвърди новината селекционерът. - Аз ще нося отговорност за това решение.

Макар женският месец март да ни изненада с времето, успяхме да направим няколко доста добри тренировки. Момчетата тренираха с настроение. А и този сняг е в синхрон с белите ми коси.

В състава имаме доста опитни, но и доста млади състезатели. Трябва да внимаваме с младите, защото ще е убийство да ги вкараме в битка срещу Швейцария и Италия. Все пак освен облик и игра, ние търсим и резултати.

Не ни е било писано да ни е леко. Всеки дойде с болежки и проблеми. Ето - Андрей Гълъбинов има проблем, ще го съхраним срещу Швейцария, но ще го хвърлим в битката с Италия. Наясно сме със схемата за мача с Швейцария, но трябва да сме гъвкави в тази тежка програма.

Засега нито един не е "светнал" (говори за ковид - б.а.). Аз не харесвам маските, пожелавам си свят без маски.

Ние не можем да променим жребия. Швейцария е явен фаворит, но аз няма да коментирам нито един противник. Нито сега, нито в бъдеще. Ще дадем най-доброто, пък каквото стане. И за мен ще е много интересно какво ще се получи. Може пък да поднесем изненада, знае ли човек.

Прогнози не давам. Нямам дарба за залози. Имам очаквания, но трябва да видя момчетата в официален мач, все пак се познаваме от доста малко време. Искам да ги видя в битка, да усетя енергията им. Каквото и да ви кажа днес ще е илюзия, трябва да стъпим върху факти. След първата битка ше можем да направим по-сериозен анализ.

Няма да завърша с "Това ни е потенциалът". Игрово искам да сме балансирани, практични и умни. Имам идея в главата си как трябва да изглежда отборът България. Това за духа не трябва да се коментира, като сложиш лъвчето, каква мотивация да им давам. Ако те не са готови да се сбият, да се борят, какво повече да говорим.

Това са достатъчно умни момчета, че да разберат каква е задачата и какво трябва да сторят на бойното поле.

Очакваме да бъдем подкрепени от хората у нас. Виждате програмата и цялата действителност. Ясно, че е лесно да ни зачеркнете, но защо не ни подкрепите?"