Красимир Балъков е една от най-големите личности в историята на футбола ни, а за швейцарците - една от връзките с нашата страна в този спорт.

Преди мача в София между двата национални отбора утре, най-голямата медия в Швейцария - в. "Блик", потърси за интервю легендата на българския футбол.

Приемаме "кръстоносците" в четвъртък от 19 ч на Националния стадион "Васил Левски" в първи мач от световните квалификации за Катар 2022, като гостите са голям фаворит в срещата.

Балъков бе треньор на Санкт Гален и Грасхопърс между 2006-а и 2008 г., когато още бе в първите крачки от професията. После стигна до националния тим на България, а днес е наставник на новака в елита на родния футбол ЦСКА 1948.

Още от първия въпрос личи шега и леко снизходително отношение у швейцарците към съперника им.

"Господин Балъков, как така скиорът Алберт Попов днес е по-известен за нас швейцарците от който и да било от вашите настоящи футболисти?", пита изданието.

Отговорът е достоен: "Швейцария си е ски нация!".

Но Балъков се съгласява с твърдението.

"Така е, за съжаление. Не сме произвеждали големи звезди на световната сцена от години."

По-нататък в интервюто фамозният номер 10 от поколението, стигнало до четвърто място в света казва:

"Именно успехът на Мондиал 1994 бе началото на проблема. Защото върху такъв успех се стъпва като основа. Но успехът понякога те прави мързелив, мислиш, че ще продължи да идва лесно. Това се случи в България и няколко поколения талантливи играчи бяха изгубени."

А защо българите са толкова ярко изразени аутсайдери в четвъртък, при положение, че някои от звездите на швейцарците не са титуляри в клубовете си или не са в най-добра форма?

"Стига, един Шакири със сигурност тренира всеки ден в Ливърпул на по-високо ниво, отколкото са мачовете в българското първенство! - отвръща Балъков. - Освен това точно тези, които играят по-рядко в клубовете си, ще са по-гладни и мотивирани в националния отбор.

На хартия България е аутсайдер, а вие - голям фаворит. Но да не забравяме, че във футбола нещата не винаги стават така. Наскоро Ювентус трябваше да елиминира Порто, но... Видяхме какво стана.

Винаги съм оптимист, а и на ниво до 17 или 19-20 години виждам някакво качество в нашия футбол. Бъдещето ще е по-добро от настоящето."

Легендата на българската игра говори и за престоя си като национален селекционер, продължил само 6 месеца и завършил с катастрофалното 0:6 от Англия през октомври 2019-а.

"Бяхме в средата на европейски квалификации, имахме контузени играчи, не бе добър момент. Не трябваше да приемам работата, ако трябва да съм честен. Но не можех да откажа да водя националния отбор", описва ситуацията Балъков.

Снимка: Getty images/ Guliver photos