Казахстан изживя една от най-вълнуващите вечери в своята иначе скромна откъм успехи футболна история.

Насред Астана казахстанците сътвориха истиснки шок и победиха Дания с 3:2, обръщайки полуфиналиста от последното Европейско от 0:2.

A нищо не предвещаваше подобен развой, защото Дания водеше с 2:0 на полувремето и бе с този аванс до 72-ата минута, като просто не се виждаше как нещо ще се обръка в този мач.

Но очевидно вече почти нито един европейски тим не бива да бъде подценяван, дори и Казахстан, който за 15 минути вкара три гола във вратата на един от най-стойностните отбори на континента.

През първата част Дания имаше тотален контрол над срещата и вкара два гола чрез нападателя Расмус Хйойлунд, който вече има пет попадения за първите си четири срещи с екипа на "червения динамит".

Снажният 20-годишен мадеж показа класата си, а с комфортния аванс Дания успокои играта и през втората част започна да подхожда доста лежерно и аристократично към някои ситуации.

Чест прави на Казахстан, че нито за миг не се отказа да търси обрат, а в 73-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа, която Бактияр Зайнудинов вкара за 1;2.

Това вдъхнови домакините, за да дойдат едни луди последни три минути да редовното време.

Ашхат Тагиберген изравни с гол шедьовър, а в 89-ата минута появилият се от пейката Абар Аймбетов оформи мечтаната вечер в Астана - 3:2.

Аймбетов имаше луди 10 минути на терена, защото след гола си той съблече своя екип и получи жълт картон, а в продължението разби носа на противник и бе изгонен, но по нищо не личеше това да го разтройва.

Казахстан удръжа аванса си и записа впечатляващ успех, само няколко дни след загубата си от Словения на този стадион.

Така след по два изиграни мача, Казахстан и Дания имат равен актив от по три точки в тази група.