Докато Европа чака да види кой ще бъде съперник на Испания на финала на Евро 2024 в неделя, то за водещите клубове на по-скромните футболни нации сезонът официално започва.

За съжаление и България е сред тези по-скромни нации, като още преди да е завършило Европейското, два наши клуба ще открият своята кампания на международната сцена.

Това са Лудогорец и Ботев (Пловдив), като официално сезона за родните клубове открива 13-кратният шампион, който тази вечер се изправя срещу грузинския първенец Динамо (Батуми) в мач от първия предварителен кръг на Шампионска лига.

Мачът е от 21 часа и ще може да го наблюдавате по Diema Sport, както и да го следите на живо с Dir.bg.

С оглед големия си за тази фаза коефициент, Лудогорец логично бе поставен при жребия, но трябва да отчетем, че изтегли един от най-неприятните опоненти.

Разбира се, въпреки това родният шампион продължава да е огромен фаворит в сблъсъка, като с оглед домакинския фактор разградчани ще опитат да вземат солиден аванс преди да отидат до черноморската перла на Грузия след седмица.

Снимка: БТА

Става въпрос за град Батуми, намиращ се в права линия точно срещу Бургас, на другия бряг на Черно море, който дълги години бе известен като кавказкия Вегас заради множеството казина, но от няколко години този град си има и своята спортна гордост.

Макар и с вековна история, местният Динамо подобно на останалите грузински клубове е в сянката на съименника си от Тбилиси, който е сред традиционните клубове на СССР и дори печели КНК през 1981-а. 

Клубът от Батуми в продължение на почти 30 години е собственост на правителството на Аджарската автономна република, което бележи сезони на лутане между първото и второто ниво на грузинския футбол.

Възраждането идва през 2019-а. Динамо за пореден път печели промоция в елита и местната влат дава всички акции на клуба на голямата компания "Linix Group" за 49 години.

Така в Батуми идват инвестиции, модерният 20-хиляден стадион, на който клубът ще посрещне Лудогорец след седмица, както и усепхите на терена.

От смяната на собствеността Динамо има две титли и три втори места за пет сезона, превръщайки се в неизменен участник в европейските клубни турнири, но без особен успех. За тези пет сезона клубът от Батуми записа победи само над два опонента - Тре Пене от Сан Марино и БАТЕ от Беларус.

Динамо се гордее, че именно с екипа на този тим Наполи забелязва Хвича Кварацхелия. Но в състава на грузинския шампион личат имената на куп чужденци. Петима бразилци, испанец, португалец, сърбин, сенегалец, играч от Коморските острови, от Гамбия, както и миналият за кратко през Берое албанец Уерди Мара.

Ясно е, че Лудогорец е абсолютен фаворит в този мач, но това трябва да се затвърди и на терена в Разград тази вечер.

Традицията обаче не предвещава сензации, защото до момента български клубове три пъти са срещали представители на Грузия, като и трите пъти напред продължават родните представители.

Лудогорец постига две победи над Торпедо (Кутаиси), Ботев (Пловдив) две победи над Динамо (Тбилиси), а Левски две победи над Сиони, преди влизането си в групите на Шампионска лига.

Разбира се, тук не слагаме двата случая, когато Динамо (Тбилиси) елиминира Славия и столичния Локомотив, но тогава като представител на СССР, а не на Грузия.

Днес е ред Лудогорец да продължи безапелационната серия на родните клубове.