Президентът на ФИФА Джани Инфантино коментира тема, за която от световната централа не обичат да говорят - човешките права и погазването им в Катар. Арабската страна ще бъде домакин на световното първенство по футбол по-късно през годината, а вече месеци наред, колкото и да не им се харесва на организаторите, не спира да се говори в тази насока.

“Разбира се, че не сме в рая, стане ли дума за това. Разбира се, не всичко е перфектно и има още много да се свърши. Трябва да го направим заедно. Промяната трябва да бъде окуражавана, защото не всички искат точно това. Но лидерите на тези държави - Катар и останалите наоколо, са обединени точно около тази цел”, коментира 52-годишният швейцарец.

Инфантино подчерта, че ФИФА вече доста време действа с цел подобряване на условията за работниците, които подготвят стадионите и инфраструктурата за Мондиал 2022 и се надява, че тази тенденция няма да приключи с края на първенството.

“Всички са добре дошли в Катар, дори и представители на ЛГБТ общността”, каза още той, засягайки наболялата тема относно хората с различна сексуална ориентация и това как те биват приемани в арабския свят.

Шефът на световната центрла отговори и на обвиненията, че Катар не заслужава да домакинства на Мондиал, защото няма футболна история. Според него всяка една страна заслужава да получи шанс да организира голямо първенство.

“Надявам се, че всички критици ще погледнат фактите, преди да говорят отново”, обобщи той.