Президентът на ФИФА Джани Инфантино призова за спиране на военните действия в Украйна по време на световното първенство.

Мондиалът в Катар започва на 18 ноември - няколко дни преди да бъдат отбелязани девет месеца от началото на руската инвазия на украинска територия.

Шефът на световния футбол смята, че първенството може да бъде използвано като "положителен лост" в евентуалното намиране на решение на проблемната ситуация.

Инфантино говори по темата по време работен обяд с лидерите на G20 (групата на 20-те най-значими икономики в света). Страните се срещнаха на индонезийския остров Бали.

"Моят апел към всички вас е да помислите за временно спиране на действията по време на този месец, в който продължава световното първенство. Или да бъдат установени хуманитарни коридори или нещо подобно, като диалог и първа стъпка към мира", заяви Инфантино.

"Вие сте световните лидери и имате силата да окажете влияние върху историята на света. Футболът и световното първенство предлагат уникална платформа, която да пропагандира обединение и мир за целия свят", добави още той.

Русия бе домакин на предишното световно първенство преди четири години, но инвазията в Украйна лиши "сборная" от възможността да играе в квалификационните плейофи за Мондиал 2022. Украинците пък останаха на крачка от класирането, отстъпвайки на Уелс също в плейофен мач по-рано тази година.