Основният човек в организацията на Мондиал 2022 проговори пред BBC по теми, които доскоро се считаха за "табу" около катарската номинация и домакинство на първенството.

Той коментира обвиненията срещу страната му за дискриминационно отношение на основа сексуална ориентация и религия, както и за ужасните условия, при които се работи по обектите за първенството - тема, която от години е основа на критиките към катарците. Говори се за хиляди загинали при строителните работи, а още хиляди мизерстват.

Директорът на шампионата Хасан ал Тавади прие интервю за британската медия, която е в Доха за тегленето на жребия довечера от 19 часа българско време. Церемонията ще се предава по БНТ 3.

"Обвиненията към нас се дължат на множество дезинформации и лъжи - твърди в интервюто Ал Тавади. - Хората просто сочат с пръст Катар и повтарят това, което са чули или прочели за страната. Нелепо е, ние сме отворени, готови и напълно наясно с мащабите на събитието, което ще приемем. 

Първо - това е футболен регион, футболна страна, така че критиките защо световното първенство идва тук, не са основателни. Няма и за какво да се извиняваме, защото не правим нищо нередно.

Второ - да, Катар има своите традиции и консервативен прочит на някои сфери от живота и това не е нещо лошо. Но що се отнася до приемането на гости, до гостоприемството и подготвеността на страната за отборите и феновете от цял свят, ние сме отворени и топли хора.

За нас е чест, че планетата идва в Арабския свят, за да гледа най-голямото събитие в спорта. Ще бъде невероятно изживяване за всички, уверявам ви."

Същевременно критиките към случващото се в страната не спират, а тази сутрин британският в. "Гардиън" разкри, че почти 1/3 от близо 2 милиона чуждестранни работници в Катар са принудени да плащат "хонорари" за това, че са част от организационните и строителни операции около Мондиала.

Така за близо 10 години, откакто е започнала работата по подготовката за първенството, в страната са влезли около 1,5 милиарда долара, които са удържани от платеното на хората, работили по нея. Преобладаващо това са гастербайтери от Непал, Бангладеш и Северна Африка.

Катар, естествено, отрича за такава практика.