Шефът по организацията на Световното първенство по футбол в Катар Насер Ал Катер призова предстоящият турнир да е отдаден изцяло на спорта и да не се политизира.

Капитанът на Англия Хари Кейн ще е един от играчите, които ще носят капитанска лента с цветовете на дъгава в подкрепа на хомосексуалните връзки.

Такива законодателството в Катар забранява, но от футболната асоциация на Англия са категорични, че няма да отстъпят в намеренията си. Очаква се ФИФА да "даде благословията си" и да разреши на англичаните да го направят.

Шефовете в Катар уточниха, че хора с различна сексуална ориентация и като цяло такива от LGBTQ общестовто ще са добре дошли на Световното, въпреки законодателството на страната.

"В крайна сметка, ако не правиш нищо нередно и не нараняваш другите хора, ако не унищожаваш публично имущество и се държиш нормално, си добре дошъл и няма от какво да се тревожиш.

От това, което разбирам, има дискусии за различни политически послания на турнира. Това е спортна надпревара, на която хората идват да се забавлява. Да я превършен в платформа за политически послания не е правилно", категоричен е Ал Кафер.

ФИФА все още не е дала разрешение за носенето на шарените капитански ленти, въпреки че такива бяха използвани в последния кръг на Лигата на нациите. С намерения подобни на тези на Англия, са още федерациите на Уелс, Белгия и Швеция.