Президентът на УЕФА даде ясното си мнение за това дали Манчестър Сити нарушава правилата за финансов контрол във футбола.

Александър Чеферин говори пред английския в. "Дейли Телеграф" по темата, припомняйки, че преди 4 години УЕФА наказа Сити сурово за нарушаване на Финансовия феърплей.

Тогава санкцията бе 2 години извън евротурнирите плюс 30 милиона евро глоба, но клубът обжалва пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

И спечели апела, като КАС потвърди глобата, като я намали на 10 милиона евро. И с това не отрече, че нарушенията ги има. Но вдигна забраната отборът да играе в турнирите, тъй като отсъди, че такава санкция не е адекватна за отбора, който си е спечелил място там по спортен път.

Сега срещу Сити има 115 директни обвинения в нарушения в Англия, от Висшата лига, включително много сериозни такива. Някои са за укриване на истински цифри при сделки със спонсори и деклариране на неверни данни.

Именно евентуалното наказание на Острова бе причина да бъде потърсено мнението на Чеферин.

"Ние бяхме прави тогава - казва президентът на УЕФА. - Сигурни сме в това. Няма как да вземем толкова сериозно решение, ако не сме напълно убедени, че е имало нарушения.

За случващото се срещу клуба в Англия не мога да говоря, тъй като не съм запознат в детайли. Това си е дело на Висшата лига. Но съм наясно, че преди 4 години УЕФА взе правилното решение.

Аз съм адвокат с практика от над 25 години и знам, че има дела, които със сигурност трябва да спечелиш. Но ги губиш - това е правото, това е юридическият свят. Така стана и с тяхното обжалване.

Следя отдалеч събитията в Англия, видях реакцията на феновете след наказанието на Евертън и обвинението към Нотингам Форест. Не съм изненадан. Феновете искат да знаят какво се случва. И се надявам всички да имаме яснота какво точно се случва."