Най-дългоочакваната новина около английския футбол - или поне нещо по темата с нея, бе обявена от изпълнителния директор на Висшата лига Ричард Мастърс на днешното му изслушване в британския парламент.

А тя е, че делото срещу Манчестър Сити по 115 обвинения във финансови нарушения срещу клуба - шампион на Англия и Европа, нече има дата. Не е ясно кога е тя, но поне вече я има.

Депутатите поискаха подробности около случващото се с наказания, съдебни действия и разследвания по финансовото състояние на клубовете от английския елит.

В понеделник Висшата лига обяви, че Евертън и Нотингам Форест са обвинени в нарушение на правилото за "устойчиво и стабилно развитие", за което вероятно ще им бъдат отнети точки. Това е нарушение, при което клубовете са надвишили лимита на допустими декларирани финансови загуби за определен период. Евертън вече бе лишен от 10 точки по него.

Но Манчестър Сити вече близо 2 години е с висящите върху него колосален брой обвинения, които обхващат период от почти десет години, а действия няма.

Мастърс коментира темата:

"Разбирам интереса, както и разочарованието на феновете на отборите, които са обвинени. Ако някой клуб - дали той е шампион или не, е доказано виновен, той ще е в същата позиция като Форест и Евертън. Няма да има изключения.

Мога да кажа, че вече има дата за старта на делото на независимата комисия по казуса с Манчестър Сити. Но също така - че това са съвсем различни обвинения от тези, по които бе санкциониран Евертън."

Неофициално, от месеци се пише на Острова, че за нарушенията на Сити - ако бъдат доказани, наказанието ще е нечувано в историята на футбола. Отнетите точка биха били толкова много, че реално клубът не може да ги навакса за 3-4 сезона.

Разбира се, всичко това са хипотези, а тепърва думата имат експертите.

И без това отлагането на разглеждането на този фрапиращ случай с над 100 обвинения изнерви и дразни феновете на всички останали отбори.