Футболната асоциация на Уелс наказа скромния клуб от Висшата лига на страната Понтиприд Юнайтед с отнемане на 6 точки незабавно и условно такова на още 135.

Санкцията - която е нечувана за британския футбол, ще влезе в сила, ако отборът пусне на терена дори един играч от тези, които са маркирани като "нередовни" според санкцията, преди края на следващия сезон през май 2025-а.

След кратко разследване по 18 обвинения, Понтиприд е наказан жестоко за "неизрядни договори с футболисти", като се смята, че тези играчи са поне 20.

Това означава, че практически целият отбор не може да се играе в следващите 18 месеца. Поне - не и за този клуб. Понтиприд няма право и да привлича нови играчи в следващите два трансферни прозореца, което го обрича на сигурно изпадане от елита на Уелс. С отнетите от актива 6 т., той вече има само 7 и отива на дъното.

Други обвинения са неизплатени задължения към футболисти, като сумите не са големи (не надвишават в отделните случаи 10 000 британски лири). 

Всичко това звучи като някаква форма на справедливост, но остана да виси въпросът - как за клубове като този - от 30-хилядно градче и със стадионче за 1000 зрители, санкциите са бързи и безпощадни.

Или пък за Евертън, който се бори да не изпадне в английската Висша лига, и му бяха отнети без никакви компромиси 10 точки от актива.

А при 114 обвинения от години срещу Манчестър Сити, например, решението продължава да се чака.