Александър Чеферин, президентът на УЕФА, коментира случилото се на мача България - Англия (0:6), като говори пред агенция AP. Словенецът бе много директен в критиката си, а и в решимостта да се вземат дори радикални мерки.

"УЕФА е напълно решена да направи всичко възможно да елиминира тази зараза от футбола - казва Чеферин пред агенцията. - Не можем да си позволим да сме ОК със случващото се. Трябва да покажем съпротива.

Всички във футбола трябва да работят с правителствата и неправителствени организации в страните, за да обявим война на расизъм.

Футболните федерации не могат да решат сами проблема. Правителствата трябва да им помогнат. Само заедно в името на честта, ще успеем.

Ще бъдем твърди и непоколебими, независимо дали мерките ни ще са популярни и добре приети. Осъзнаваме, че досега те не бяха достатъчни.

Преди време мислихме, че расизмът е далечен спомен за футбола. Но в последните две години национализмът и расовата дискриминация се показаха и такова мислене вече не е актуално. Мнозина видяха във футболните мачове и трибуните мястото, където да дадат глас на срамните си виждания."

Пиара Поуар, изпълнителен директор на ФАРЕ - организацията са борба с расизма към УЕФА, бе още по-крайна:

"Вярваме, че случилото се в София трябва да доведе до изхвърлянето на България от Евро 2020, като бъде отнета възможността да се класира отборът. Размерът на проблема там е очевиден, както и провалът на българската федерация да вземе ефективни превантивни мерки и да абдикира от функциите си по темата. Това е футболна структура, която не заслужава правото да се състезава в елита на Европа.

Такова наказание би накарало всички други нации да "се поучат"."