Швеция се гневи срещу съдията Шимон Марчиняк, който не отсъди дузпа за отбора при 0:0 още в първите минути на мача срещу Германия, загубен инфарктно с 1:2 на Световното първенство.

"Какъв е смисълът от системата за видеонаблюдение", ядосва се най-големият вестник "Афтонбладет".

Изданието показва детайлно как е извършено нарушението в серия снимки, като пита още: "Този поляк не успя ли да види всичко това в реално време, стана на 10 метра от него?".

Халфът на шведите Емил Форсберг бе разочарован след поражението, като призна: "Ние сбъркахме фатално, не биваше да допускаме пряк свободен удар толкова близо до наказателното поле (от който Тони Кроос вкара в последните секунди - б.а.). Но решението за дузпата бе ключово. Как така четирима човека в стаята с видеото не могат да видят, че това е нарушение?".

В Полша медиите също не са особено ласкави към техния рефер Марчиняк, попаднал в центъра на вниманието. Полицаят от Варшава - каквато е професията му, когато не ръководи мачове, изглежда е свирил последния си мач на Мондиала.

"Ако той наистина не е поискал помощ от системата за видеосъдийство, значи е направил голяма грешка. И си идва у дома", пише "Газета Виборча".

"Шимон, голяма грешка", далеч по-категоричен е сайтът "Sport.pl" в родината на рефера.

Друг скандал обаче иззе първите страници на скандинавските вестници. Секунда след победния гол на Кроос дълбоко в добавеното време, човек от щаба на Германия подразни с жестове скамейката на шведите и почти се стигна до сбиване.

"Държаха се като малки деца, което не отива на едно Световно първенство", спомена инцидента и селекционерът Ян Андерсон.