Яне Андерсон бе освободен от треньорския пост на Швеция, след като "тре крунур" се провалиха в квалификациите за европейското първенство в Германия догодина. Скандинавците няма да играят на европейските футболните финали за първи път 1996 година насам. Тогава бе последният случай, в който те не успяха да се класират, а после дойдоха шест поредни участия между 2000-а и 2021-а, като в този период бяха страната премина групите два пъти - през 2004-а (четвъртфинал) и на последното първенство (осминафинал).

Новината бе разпространена след победата с 2:0 срещу Естония в последния мач от квалификационния цикъл, който не бе от значение за шведите, тъй като те вече бяха загубили шансовете си за място сред най-добрите.

От групата напред към Евро 2024 продължават Белгия (20 точки) и Австрия (19), докато Швеция завърши на трето място със скромните 10 точки след 8 изиграни мача.

Трите победи в квалификационната група са най-слабото представяне на шведските национали именно от 1996-а насам, когато те не успяха да стигнат до Европейското в Англия, след като в онези квалификации постигнаха само два успеха.