Жребият прати България в група с Италия и Швейцария по пътя към следващото световно първенство по футбол - в Катар през 2022-ра. Нашите попаднаха в компанията на тези два тима от първите две урни, както и на Северна Ирландия и Литва.

Както и от останалите групи, и от тази - С, директно ще се класира само победителят. Вторият тим отива на бараж. Ако сме по-назад от второто място, отново ще гледаме Мондиала по телевизията.

Не сме се класирали на голямо първенство от 16 години, а на световно - от 1998-ма.

Имаме сериозна история и с двата водещи тима - Италия е четирикратен световен шампион, веднъж европейски и един от грандовете на световния футбол.

Цели 19 пъти сме се изправяли срещу тях, като имаме само две победи. За последен път играхме в европейските квалификации за Евро 2016, като направихме 2:2 в София и загубихме с 0:1 навън. Последната ни победа е в контрола преди 29 години у дома, а единствената в официален мач - през далечната вече 1968-ма.

В момента отборът е прероден и с много подмладен състав, воден от Роберто Манчини. Класираха се убедително на европейското, ще играят и финална четворка в Лигата на нациите.

Швейцария е друг тим, срещу който балансът ни е отрицателен.

Срещали сме се 10 пъти, имаме 2 победи, 4 ремита и 4 загуби. За последен път кръстосахме пътища в квалификациите за Евро 2012 - реми в София и поражение навън за българския тим.

Изключително опитен отбор, който не пропуска голямо първенство вече близо десетилетие. Излязоха от групите на двата последни Мондиала и на Евро 2016. Постоянен тим от средната класа на европейския футбол, че и по-високо.

Другите три тима изглеждат преодолими или поне - от нашата черга. Проблемът е, че за класиране или поне бараж, трябва да преборим един от двата фаворита.

Северна Ирландия обаче никак не е за подценяване и неслучайно е в урна 3, а ние бяхме в четвърта. Играха на Евро 2016, биха се здраво за място на Мондиал 2018, а за Евро 2021 загубиха с продължения бараж от Словакия. Корав отбор, особено когато си гост в Белфаст. Балансът ни с тях е положителен - 4 победи, 2 ремита и 1 поражение.

Литовците са абсолютен аутсайдер с много слаби представяния в последните два квалификационни цикъла, в които победиха само Лихтенщайн и Малта. Срещу тях две победи изглеждат задължителни.

Сметките за класиране са ясни: 55 отбора тръгват, 13 ще стигнат.

Квалификациите ще са в 10 групи, като победителите се класират директно за Катар 2022, а всички втори тимове плюс най-добрите два победителя в групи от завършилата вчера Лига на нациите, които не са намерили място през квалификациите, отиват на баражи.

Ние нямаме шанс през този турнир, така че трябва да сме първи или втори.

Мачовете от световните квалификации започват в края на март започват в края на март 2021 г., а този Мондиал за първи път ще е зимен от 21 ноември до 18 декември 2022 г.