Синдикатът на професионалните футболисти предупреди, че рискът от контузии за играчите на Мондиал 2022 е "екстремно и нетипично висок", в сравнение с всяко друго световно първенство преди това.

Нещо, което се говори от месеци от специалисти по спортна медицина, психология и кондиционна подготовка.

Причините са ясни - нулево време за почивка и рестарт от сезона в клубовете, нито пък за адаптация към съвсем различните условия в страната домакин.

В Катар по време на турнира температурите ще са около 33-36 градуса, несравнимо с Европа, например.

"Следващите 4-5 седмици ще са критични за много играчи - предупреди генералният секретар на синдиката ФИФПро Йонас Баер Хофман. - Вероятноста от контузии е в пъти по-голяма, в сравнение с предишните световни първенства.

Това е очевидно и имаме научни аргументи. Естествено, че на Мондиал по футбол никой няма да пести сили и ще играе с пълни възможности, но организмите на играчите от много държави ще са на върховно изпитание. Това ни казват изследванията.

Ще има преумора и мнозина ще са на лимита на силите си, а няма как да спестят усилия точно в мачове на световно първенство."

Според ФИФПро около 35 процента от играчите, които тръгват към Катар, ще са на този лимит, след като са играли в 75 или повече проценти от мачовете на клубните си отбори си през сезона в сгъстен цикъл.

Друг специалист - Дарън Бърджис, който работеше в клубове от английската Висша лига, а сега е съветник на ФИФПро по медицински и кондиционни въпроси, даде голямо интервю за "Гардиън".

"Броят на "малките" контузии - проблеми с краткосрочно решаване, изобщо сякаш не се отчита, когаго говорим за първенството в Катар - казва експертът. - Играчи с проблеми, невъзстановени, не готови за игра и тренировки, са включвани в съставите.

А те имат нужда от възстановяване и лечение в условия, които не постовят телата им на изпитание.

Мисля, че страшно много хора във футбола подценяват шока, който ще се получи за играчите. Както и жегата, специфична и тежка в тази страна, която лично съм изпитвал.

Контузените ще се възстановяват по-бавно там, а много здрави ще имат трудности при тренировки и мачове, и може да се контузят."