Наско Сираков, Даниел Боримиров и Борислав Георгиев дадоха отчет за състоянието на Левски в края на календарната година.

Най-дълго на пресконференцията говори Борислав Георгиев, който запозна "синята" общност с актуалното финансово състояние.

Той заяви, че в последните месеци е постигнато значително подобрение с погасяване на около 5 милиона лева към НАП, но клубът в никакъв случай не е спасен.

Погасяването на тези задължения все пак е довело до предоговарянето на нов план с агенцията. Ако той влезе в сила, то от новата година Левски ще трябва да плаща по 279 хиляди лева месецна, за да погасява публичните си задължения.

Мажоритарният собственик не влезе в конкретика около финансите, но пък коментира наболелия фенски въпрос и неговото оттегляне, което част от привържениците на Левски искат.

"Първо искам да се извиня на синята общност, че в клуба изглеждахме малко като капсулирани. Приемам, че и аз имам вина, но това се случи по независещи от нас прични.

Нещата, по които работехме изискваха пълна конфиденциалност, но гарантирам, че оттук нататък ще има редовен отчет за извършваните клуба дейности.

Не съм отказал с никого среща на каквато и да е тема, стига да е полезна и да е добра за Левски. Винаги съм отворен за разговори. На някои от феновете трябва да им кажа, че много по-лесно с мен се говори с добро. С лошо трудно ще постигнат нещо. Не ми доказват нищо. Те вредят на Левски, но аз съм готов да разговарям с всеки на всяка тема.

Няма ли сме разговор досега, готов съм да разговарям с всеки. Ако става въпрос за обида, имам 1000 причини и повече да съм обиден от тях. Въпреки всичко съм готов на разговор. Поканих ги юни и не дойдоха. Да се опитват да ме притискат, да ме рекетират за акциите - няма да стане. Да се знае. За разговори съм отворен 24/7.

Много вреди разделението на Левски. Това е най-болната тема в клуба. Не мога да променя мисленето на тези момчета. Там повечето е на лична основа между мен и ръководителя им и смятам, че ще си карат по този начин. Не виждам как подписката може да ме притесни. Още преди две години и половина, когато започнахме да работим за Сдружението и те споменаваха цифри, които ако бъдат постигнати, ще им бъдат прехвърлени акциите. Те са изключително далеч от цифрите.

Никога в живота си не съм се молил на никого да се обажда на който и да е за мен.

Николай Костов има моето пълно доверие. Той е, и ще бъде треньор Левски. Резултатите ни са по-добри от миналата година. Така както Станимир Стоилов имаше моето безрезервно доверие, така го има и Николай Костов", каза Сираков.

Снимка: БТА

Сираков даде думата на члена на Управителния съвет Борислав Георгиев, който говори най-дълго и разясни финансовото състояние на "сините", най-вече казуса около дълга с НАП.

"Когато се водят преговори с НАП, това се случва при медийна тишина. Нямаше как да изнасяме информация по текущи и минали задължения, защото това можеше да попречи на клуба да получи нужните лицензи.

След провала на преговорите с Драган Шолак в началото на годината, НАП постави своите условия за погасване на задълженията, като в крайна сметка се договорихме това да се случи с мярка 30% от приходите директно да отиват за погасяването на това задължение.

Поставихме като най-важна наша цел погасяването на публичните задължения, защото от тях пряко зависи получаването на лиценза. Шансовете ни за получаване на лиценз без споразумение към НАП са нулеви.

Още май месец направихме нужната ревизия. Тогава състояние беше: Общо задължние в размер малко над 12,2 милиона лева. От тях главницата бе над 7 милиона, а лихвите 4 милиона.

Освен тези задължения имаше и такива към доставчици в размер на 2,5 милиона лева.

Положението беше изключително критично. След строга и послдователна финансова дисциплина, към 26 ноември, към НАП са внесени 2,5 милиона текущи задължения. Отделно от това са погасени 2,6 милиона от главницата. Това прави над 5 милиона лева за тези месеци.

Към настоящият момент дългът към НАП е малко под 10 милиона. Главницата е 5 милиона лева, а лихвата 4,9 милиона.

Освен това успяхме да изчистим над 700 хиляди лева задължения към снабдители, по някои от които бяхме осъдени.

На 1 декември внесохме искане за просрочване на задължението за максимален срок от 3 години, като вноските са от 220 хиляди на месец. Към това има и задължение към столична община, което означава, че от новата година, Левски ще трябва да плаща 279 хиляди лева всеки месец.

Казвам това, за да се знае, че Левски не се е спасил финансово.

Резултатите са добри, но има и ситуации, които влошават обстоятелствата. Например само от глоби след мачове имаме 420 хиляди лева", заяви той.

Борислав Георгиев коментира и прословутият дълг към Васил Божков, като уточни, че това е доста сложен правен казус, защото всъщност задълженията са към фирми на лцието, а те към момента са с особен статут.

Снимка: БТА