Хомофобският скандал около страната-домакин на Мондиал 2022 Катар стигна чак до ФИФА.

Световната футболна централа отправи заплаха за отнемане на лиценза на хотели в Катар, които няма да приемат хора с различна сексуална ориентация по време на световното първенство в края на годината.

Всичко това идва след разследване, което установи, че част от хотелите отказват да настанят еднополови двойки.

Хомосексуализмът в Катар е престъпление и може да доведе до затвор, съобщава Amnesty International.

Отношението на страната към човешките права и към ЛГБТ общността беше сериозно критикувано, още когато получи домакинството на Мондиала. Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че всички са поканени и дори призова феновете с различна сексуална ориентация да присъстват на турнира.

Последни изследвания обаче доказват, че няколко хотела отказват да настанят еднополови двойки, защото е против политиката им. Голяма част от хотелите дори инструктирали феновете да внимават с поведението си на публичните места, така че да не си навлекат неприятности с властите.

По информация на Daily Mail, от ФИФА вече са се свързали с организаторите и са коментирали темата.

В официално становище на световната футболна централа се призовава всички хотели да приветстват гостите си без дискриминация. От ФИФА заплашват, че ще прекратят договорите си с места за настаняване, които не спазват високия стандарт, наложен от организаторите на турнира.

Снимка: Getty Images