ЦСКА мина през кошмарен мач и ада на дузпите, за да се класира за втори кръг на квалификациите на Лига Европа. "Червените" преодоляха латвийския евродебютант "Рига" след 0:1 през 120-те минути и 5:3 след ударите от бялата точка.

Това урежда среща на тима с австрийския "Адмира", като мачовете са на 26 юли и 2 август, а първият е в София.

Драмата бе голяма, а срамът при отпадане в Рига - още по-сериозен, защото съперникът очевидно е доста ниско класен отбор. Освен, че това бяха първите му мачове в Европа, тимът се оказа без почти никаква публика, като феновете на ЦСКА бяха далеч по-шумни на стадиона в столицата на Латвия.

Но на терена не личеше голяма разлика в класите и играта на отбора на Нестор Ел Маестро бе слаба и бледа. Вероятно оправдание е, че българският тим е в подготвителен период и започва шампионатните си мачове едва през уикенда, докато съперникът е в разгара на първенството.

Но и това не стига - ЦСКА трябва да бие отбори като "Рига" без дузпи и драми, ако има амбиции за европейски успехи.

Това бе първият елиминиран отбор от "червените" в евротурнирите от 8 години.

Преди драмата на дузпите мачът бе в темпо като на лятна контрола, а впечатлението, че ЦСКА контролира топката и играта бе измамно. Домакините това и искаха, чакайки шанс за ръстовите си играчи при статично положение.

В 44-ата минута ЦСКА им подари гол - защитниците оставиха Антонис Черномирдис да стреля с глава, но ударът изглеждаше безобиден... Докато вратарят Виталис Черняускас не реши да направи мача интригуващ и пусна топката в мрежата през ръцете си.

Нататък мъката стана още по-голяма.

В 58-ата минута съдията от Казахстан мистериозно отмени гол на Тиаго, виждайки странно нарушение на Кирил Десподов. Но 16 минути по-късно самият Тиаго реши, че е време да вкара мача в още по-удобно русо за латвийците и си изкара безумно глупав втори жълт картон - ЦСКА остана с 10 души.

Въпреки това единственото чисто положение за полувремето бе за българите, като Десподов стреля с глава, но вратарят на домакините спаси.

В 89-ата минута пак нападателят измъкна една топка, премина стража Озлос, който го фаулира. Дузпа! И шанс, от който "червените" да решат всичко.

Десподов обаче стреля леко и удобно, за да спаси вратарят!

В продълженията пак само ЦСКА стигна до положения, но Едвин Джеси и отново Десподов не вкараха. Но играта не се промени - бавна, мудна, с ужасно много грешни подавания и отигравания като на футболисти, които са в начален стадий на развитието си.

В 114-ата минута и Панич от домакините бе изгонен, но и това не промени нищо. ЦСКА опитваше, но нямаше нито ясна идея, нито скорост и изненада в действията си, за да вкара.

При дузпите Кристиан Малинов, Николай Бодуров, Жеферсон, Едвин Джеси и Кирил Десподов вкараха, а Лемаич изпусна още първия удар за домакините.

И ЦСКА отива във втория кръг, където чака австрийския "Адмира". След голямо треперене, но с щастлив край.