Българските играчи и селекционерът Ясен Петров не живееха в свят на илюзии след контролата срещу Франция.

Загубихме с 0:3 от световния шампион, а статистиката след края бе доста показателна - 26:1 удара за домакините, като нашият шут не бе в графата "точни", съперникът имаше 10 такива, 11 "неточни" и 5 "блокирани".

Ето избрано от отзивите, споделени от играчи и треньор след урока от един от най-силните отбори в света в момента.

Селекционерът Ясен Петров:

Огромен респект, защото играхме срещу много силен отбор. Влязохме в мача с умора. Затова и рано направихме смените. Има много натрупана умора в нашия отбор (от трите контроли за 7 дни - б.р.). Франция е изключително силен и изключително подготвен отбор. Днес като гледах мача ми стана ясно, че мисията е много трудна. Пак не ни стигнаха 10 минути да кажем, че сме се представили добре.

Имахме един шанс при 0:1, но не успяхме да се възползваме. Не казвам, че сме могли да завършим наравно или да победим. Вероятно пак щяхме да загубим. Всеки даде каквото може, стараха се играчите. Но ние само можем да да печелим от такива мачове.

Антов няма игрови ритъм, но той и Петко Христов изиграха три мача по 90 минути. Натрупва се умора, това е краят на сезона. А срещу нас имахме днес много силен отбор, фаворит за европейската титла.

Преди мача стратегията беше ясна - опитахме да вкараме млади играчи и те да задържат топката, но срещу тях имаше много, много висока класа. Тук нещата са от друга величина, но нашите млади играчи се докоснаха до големия футбол.

Иначе обстановката прекрасна. Благодарим на всички, които организираха това турне и ние само можем да извлечем поуки и да вървим напред.

Снимка: AP/БТА

Димитър Илиев:

Беше ясно, че ще е подобен мачът и ще се браним. И ще чакаме 1-2 ситуации, ако дойдат. Можеше с много голяма доза шанс да отбележим гол. Но истината е, че сме на светлинни години от този отбор във всяко отношение. В този момент няма как да се противопоставим на Франция. Но всеки даде максимума от себе си във всеки момент от мача.

Резултатът е показателен за това, че по никакъв начин не можем да се противопоставим на такъв отбор. Насреща ни беше състав от суперзвезди, който е и големият фаворит на Евро 2020.

Във фаза атака имаме по-големи възможности, отколкото показахме. В някои моменти можехме да действаме по-спокойно, да задържим топката. Излязохме с много млад състав. Това са момчетата, които ще са гръбнакът на отбора през следващите години, заедно с 4-5 човека, които днес липсваха заради контузии. Срещу такъв противник можеш само да се учиш и да израстваш. От едната страна имаше класа, а от другата - битка.

Даниел Наумов:

Естествено, отборът на Франция по-добрият. Нашата цел беше да се противопоставим. Когато резултатът беше 1:0, искахме да покажем и по-добро лице. Един удар на Карагарен можеше да промени мача, ако беше точен. В последните 10 минути допуснахме два гола, а можеше да остане 1:0 или дори да стане 1:1. Те имат страхотни футболисти.

Най-положителното за нашия отбор е доста младият състав, който излезе и указанията бяха да опитваме да играем. Франция във всяка една фаза ни превъзхождаха. Тактически много ни затваряха, нямаше как много да изнасяме топката.

Ивайло Чочев:

Знаехме, че ще е трудно. Играем срещу един от най-добрите отбори и срещу едни от най-силните футболисти. Жалко, че допуснахме два гола в последни 10 минути, а Бирсент Карагарен имаше чудесна възможност да отбележи.

Младите направиха много добър мач. Треньорите трябва да са доволни и бъдещето е пред тях. Ясно е, че във всеки един аспект Франция притежават много класа.