След близо 9-часов разпит в Нантере, предградие на Париж, Мишел Платини бе освободен във вторник вечерта. Бившият президент на УЕФА и легенда на футбола бе задържан заради ново развитие на разследването за корупция в играта, което върви от 2015 г.

В последните 4 месеца полицията е запорирала повечето сметки на Платини, а двата му големи имота са претърсени за доказателства по случая.

Мишел, трикратен носител на "Златната топка", е заподозрян в корупция по процеса на получаване на домакинствата на Мондиал 2018 от Русия, както и - особено - на Мондиал 2022 от Катар. Оказва се, че има разследване и за това как е лобирано за гласове преди избирането на Франция за домакин на Евро 2016.

Спокоен и дори усмихнат, но видимо уморен, Платини застана пред чакащите го пред полицейското управление камери и микрофони.

"Винаги съм бил спокоен - каза отстраненият от футбола бивш шеф. - Знам, че това разследване може да е безкрайно. Това е един странен скандал, вероятно нови и нови такива ще се появяват и раздухват. Но за мен няма съмнение, че съм невинен."

Засега официални обвинения и дело няма. Но - ако се вярва на американските и френските медии, такова се задава в началото на идната година. И, ако е вярна предварителната информация, Платини ще бъде обвинен в злоупотреба с влияние, както и приемане, и склоняване към подкупи. Може да го очакват до 5 години затвор.