Футболна Европа изпрати първите два кръга от квалификациите си по пътя към Евро 2024.

Тези два кръга не бяха никак положителни за родния тим, който записа две поражения - 0:1 от Черна гора и 0:3 от Унгария.

Съвсем логично, те оставиха България на дъното без точков актив.

Освен това отборът ни не успя да порази и вратата на противника в двата двубоя, а представянето ни дори чисто статистически ни нарежда сред най-слабите тимове на континента. И то не само по този показател.

Все пак трябва да отчетем, че не всички отбори изиграха по два мача, защото някои от групите са с нечетен брой тимове. Но от тези, които го направиха, седем останаха без точка. От тях четири не успяха да вкарат гол, като това са Сан Марино, Гибралтар, Лихтенщайн и България.

Съставеният от полупрофесионалисти симпатичен тим на Сан Марино не се представи по-лошо от нас, защото падна с 0:2 от Северна Ирландия у дома и с 0:2 от Словения като гост. Голова разлика и актив като тези на България - 0:4 и нула точки.

Гибралтар обаче инкасира два гола повече и е предпоследен в тази класация с баланс от 0:6. Скромният тим падна с 0:3 от Гърция у дома, а след това геройски се бранеше срещу Нидерландия, но загуби със същия резултат в Амстердам.

Длъжни сме да отбележим, че докато България отнесе три гола от Унгария за първите 45 минути, по същото време гибралтарците губеха само с 0:1 от "лалетата" и ходеха по нервите на фаворита. Пропукаха се през втората част, когато с човек по-малко инкасираха още две попадения.

Най-зле в двата си мач бе отборът на Лихтенщайн, който отнесе очаквано 0:4 от Португалия, но след това бе разбит с 0:7 у дома от Исландия.

По-слабо от България се представи и отборът на Азербайджан, който след двата си мача има голова разлика от 1:9. Тя бе постигната с 1:4 от Австрия и 0:5 от Швеция.

Без точки завърши и Беларус, който след тежкото 0:5 от Швейцария на неутрален терен, вчера се бори храбро срещу Румъния, но загуби с 1:2.

Но пък записа попадение, с което ние не можем да се похвалим.

Гол не успя да вкара отборът на Люксембург, но пък той има точка, за разлика от България. Тя бе спечелена с 0:0 срещу Словакия, при това като гост.

Точки спечелиха Андора и Фарьорските острови, а без актив остана Малта, който за разлика от България успя да вкара гол, а освен това се представи доста достойно при 0:2 от европейския шампион Италия.

Естетвено, че това сравнение на отбори, които са в различни групи и са играли срещу различни съперници не е обективно. Но все пак е любопитно и не дотам приятво, че България е в него. И че отборът ни, тръгнал с надежди за първо класиране на голям форум от 2004-а, по показатели може да се сравнява със Сан Марино и Гибралтар.

Без гол и точка, но да отбележим - в само един изигран мач, са Ейре и Украйна. А и тези двубои бяха съответно домакинство на световния вицешампион Франция (0:1) за ирландците и гостуване на "Уембли" (0:2 от Англия) за украинците.

И докато седем отбора не спечелиха точки от два мача, то отличниците с две победи бяха повече - 9.

Едва ли е изненада, че Франция, Англия и Португалия са в тази графа, но там са още Швейцария, Румъния, Сърбия, Австрия, Словения и Шотландия.

Огромна изненада са шестте точки на шотландците, защото три от тях бяха постигнати късно снощи с победа над Испания (2:0).

Искаше ни се такъв статистически анализ след първата сесия от квалификациите да нареди България именно в тази част от класациите, но... попаднахме на обратния полюс.

Снимка: Getty Images