Испанското правителство обяви създаването на специална комисия, която да наблюдава футболната федерация на страната (RFEF), докато управителният орган проведе нови избори.

Решението беше взето "в отговор на кризата в организацията и в защита на общия интерес на Испания", се казва в изявлението от Националния спортен съвет, който е правителствената агенция, отговаряща за спорта в страната.

Този ход следва месеци на скандали след разследване за корупция, предизвикано от целувката от страна на бившия шеф на федерацията Луис Рубиалес към футболната националка Хенифер Ермосо на церемонията по награждаването след триумфа на отбора на Испания на Световното първенство за жени в Сидни, Австралия.

"Испанското правителство взе решението, за да коригира сериозната ситуация, през която преминава футболната централа и да позволи на организацията да започне период на възстановяване. Тази Комисия за надзор, нормализиране и представителство ще бъде ръководена от независими лица с всепризнат престиж", се посочва още в изявлението, цитирано от БТА.