Срещата на футболните съдии с министъра на вътрешните работи Младен Маринов мина днес в базата на националните отбори в Бояна.

След нея се чуха изказвания на държавния мъж и на втория най-важен човек в БФС - вицепрезидента Йордан Лечков, но и от двете не успяхме категорично да разберем какво всъщност е предизвикало активизацията около темата.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов събра босовете на Лудогорец, ЦСКА и Левски - Георги Домусчиев, Гриша Ганчев и Васил Божков, като на срещата присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, и министър Маринов.

Говореше се за феърплей и "да не се уреждат мачове и пробиват съперници". Без някой да каже, че досега е имало такава практика.

Сега ситуацията е подобна. И Лечков, и Маринов, казаха най-общо, че "досега натиск не е имало, но срещата се прави, за да няма".

"Наясно сме какъв натиск се оказва върху тях. Затова искаме да им дадем увереност, че ще бъдат подкрепяни във всяко едно тяхно действие. Който работи по правилата, ще го подкрепяме. Държавата не влиза във футбола, тя го подкрепя. Просто правим среща, с която да покажем, че подкрепяме феърплея", каза Младенов.

И сподели, че ходи на мачове и вижда как "реферите трябва да взимат решения за стотна от секундата, а то няма да се хареса на едната или другата половина на стадиона". Което всъщност е напрежение, а не натиск... Неизменна част от футбола на високо ниво.

"Само се говори за притискане, това не е сериозно. Знаете абсолютно всички много добре по какъв начин се притиска, как се заплашват - каза Лечков. Но след това продължи. - Не съм чул нито един съдия да е подкупен. Все едно, че става въпрос за вас, по-добре изключете камерите. Вие не сте ли били заплашвани? Нали сте били заплашвани? (към репортерите - б.а.)

Лесно е - предлагам съдиите да си скрият телефоните два дни преди мача и никой няма да ги притеснява и притиска."

Изобщо - какво точно ще донесе такава среща, не е ясно. Дано е нещо позитивно, дано намалеят грешките на реферите - а те са обичайна гледка по стадионите ни всеки кръг, без или с натиск върху тях.

И дано наистина държавата не се меси по никакъв начин във футбола, защото според ФИФА това е толкова грубо нарушение, че следва изваждане от международните турнири.

Нигерия вече изтърпя такова, а други страни са с последно предупреждение (Испания например).