Звездата на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг публикува съобщение в своя профил в Инстаграм ден, след като бе нападнат на расистка основа от феновете на Челси. 24-годишното крило поиска английските вестници да бъдат по-обективни по отношение на расизма.

През първото полувреме на двубоя с лондончани футболистът на "гражданите" отиде да вземе топката, която бе извън пределите на терена. Тя бе до привържениците на Челси и в момента, в който Стърлинг се приближи до тях започнаха обидите по негов адрес. В социалните мрежи се появи видео от тази ситуация и ясно се вижда как един от феновете на лондончани крещи думите "f*cking black c*nt". Играчът прие обидите с усмивка и продължи спокойно с действията си на терена. Хора от ръководството на Челси и полицията в Лондон гарантираха, че случаят ще бъде разследван.

"Не съм човек, който говори много, но мисля, че трябва да бъда чут. Относно случилото се на мача с Челси, както виждате аз просто се засмях, защото не очаквам друго" - написа в началото на своето съобщение Стърлинг.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/138534-54571-17/033100

Футболистът публикува две новини, на които ясно се вижда контрастът в отношението на вестниците към бели и цветнокожи играчи. И двете са свързани с футболисти на Сити - Тосин Адарабийо и Фил Фодън, които купуват къщи. Историята за Фодън гласи: "Изгряващата звезда на Манчестър Сити Фил Фодън купува нова къща на майка си за 2 млн. паунда". А новината за Адарабийо е следната: 20-годишен футболист на Манчестър Сити, който взима по 25, 000 паунда седмично, похарчи 2 млн. паунда за имение, въпреки че не е започвал като титуляр във Висшата лига".

"Става въпрос за двама млади играчи, които са в началото на своите кариери и правят нещо страхотно - купуват къщи за майките си. - написа крилото. - Но вижте как изданията публикуват новината за младия чернокож футболист и за белия играч. Цветнокожият е представен в лоша светлина, това подклажда расизъм и агресивно поведение. Бих казал на всички вестници, които се чудят защо има расизъм в днешно време, да погледнат себе си и да бъдат справедливи в оценката си, трябва да има равнопоставеност между всички."

Звезди от близкото и далечното минало подкрепиха 24-годишният полузащитник. Гари Линекер сподели, че "Стърлинг има право" и е "смело от негова страна да говори за това". Бившият защитник и капитан на Манчестър Юнайтед Патрис Евра написа:

"Видях какво се случи на Рахийм по време на мача. Как е възможно това да се случва през 2018-а? Няма значение какъв е цветът на кожата, религията или държвата, в която е роден човек. Трябва да сме добри, любовта е по-силна от омразата".

Стърлинг не за първи път има проблем с вестниците. Преди началото на Световното първенство в Русия играчът бе остро критикуван от английските таблоиди за татуировката на автомат, която си направи на десния крак. Тогава футболистът разкри, че това има по-дълбок смисъл, защото баща му бил убит с огнестрелно оръжие, когато спортистът бил още дете.