Футболната конфедерация на Бразилия отложи следващите два кръга от първенството заради тежката стиуация, породена от наводненията в южната част на страната. 15 клуба от общо 20-те участващи в шампионата са изпратили молба до ръководството на местния футбол, а тя е била уважена.

Южният щат Рио Гранди до Сул е най-засегнат от природното бедствие, като по последни данни има 149 жертви, както и 108 души, които все още се намират в неизвестност.

Там са базирани грандовете от Порто Алегре - Гремио и Интернасионал, както и отбора на Жувентуде.

Ако условията в региона позволяват, то мачовете ще се възобновят в деветия кръг, който е насрочен за 1 юни, а седми и осми кръг ще бъдат пренасрочени за по-напред във времето.

"Няма как да забравим, че спорт и общество вървят ръка за ръка и няма как да ги разделим в такъв тежък момент", гласи позицията на бразилската конфедерация. Спортният министър Андре Фуфука пък призова да не се играе никакъв футбол в цялата страна.

"Арена до Гремио" и "Ещадио Бейра-Рио", където играят Гремио и Интернасионал, бяха засегнати от водата, а същото важи и за "Ещадио Алфредо Якони" в Кашиас до Сул, където пък домакинства Жувентуде, но там ситуацията е по-лека, отколкото в щатската столица Порто Алегре.

Снимка: Getty Images