ЦСКА ще се изправи срещу Рома в Рим в четвъртък, дебютирайки в груповата фаза на най-новия турнир на УЕФА - Лига на конференциите.

Никога не може да е лесно срещу водещ тим от Серия А, но едва ли има по-неудобен момент да се изправиш точно срещу римските "вълци". Те са водени от Жозе Моуриньо, стартираха сезона с пет от пет победи в калчото и евротурнирите, летят високо на крилете на ентусиазма и амбициите си. И имат доста класа в състава... и, очевидно, на скамейката със Специалния там.

Начело на ЦСКА е Стойчо Младенов, а в четвъртък мачът е по-специален и за него. Той ще се изправи срещу стар приятел, както сам разкри в откровения разговор за SportCast - спортния подкаст на Corner.bg. Там Младенов отвори вратичка към една малко позната история.

В края на 80-те години на миналия век един 26-27-годишен младеж, прекратил кариерата си на футболист заради очевидната неспособност да пробие като професионалист, поема пътя на треньор.

Жозе се появява във Витория Сетубал - клуба, край стадиона на който е роден и израснал, като начинаещ треньор в юношеските формации. Тогава звезда на първия отбор е Младенов - българският нападател с убийствена левачка, който играе три сезона във Витория, вкарвайки 22 гола в 60 мача.

"После Боби Робсън го привлече (в Спортинг - б.р.), един мой треньор го препоръча - разкри Младенов. - Търсеше човек, който знае футболните термини на английски и португалски, а той беше подходящ."

Познанството прераства в приятелство през годините, за да се стигне до пътуване до Бразилия в търсене на играчи - Моуриньо за Порто месеци, преди да стане европейски шампион с този клуб, а Младенов - за ЦСКА.

"Той търсеше вратар, аз - защитник... И двамата си намерихме добри играчи", разкрива Стойчо.

В разговора става дума за последната среща в София, както и за една вечеря с Ромарио и Жозе в Рио, край Копакабана...

Темата е друга българска легенда, към която и тримата имат огромен респект.

"Жозе си остана такъв човек, какъвто беше и тогава. Много добър и земен. В компанията е един, с шеги, с чувство за хумор. В работата - пълен професионалист. За мен - най-добрият треньор в света", категоричен е Стойчо, който в четвъртък ще изправи своя ЦСКА именно срещу този наставник и неговия Рома.

Какво е състоянието на ЦСКА преди гостуването на Рома и процесите в отбора след паметното отстраняване на Виктория (Пилзен) може да чуете тук:

 

Не пропускайте и целия разговор с неразказани лични истории на Стойчо Младенов от първо лице в "SportCast с Деян и Иван" тук: