Още с избора на Катар за домакин на Световното първенство по футбол за всички бе ясно, че това ще е най-странният и необикновен Мондиал.

Първенство в края на календарната година, в страна с размери 10 пъти по-малки от тези на България, със стадиони разположени само на около 20 минути един от друг. Това са само част от странностите на Мондиала в Катар.

С изясняването на жребия и програмата, стотици хиляди фенове по света започнаха да планират своето пътешестви до страната от Близкия Изток, за да подкрепят своите национални тимове.

Местното правителство гарантира, че ще има сигурни 1,2 милиона места в хотелите, които ще бъдат с таван на цените, за да няма спекулации и злоупотреби.

Така например една стая от категория три звезди няма как да струва повече от 120 щатски долара на вечер.

Ако не друго, то поне катарският Мондиал ще е доста по-лесен за феновете от логистична гледна точка, защото на последните две първенства в Бразилия и Русия те трябваше да сменяват полети, за да следват отбора си. Сега всеки стадион ще бъде достъпен с обществен транспорт или такси.

Друг въпрос, който дълго тормозеше феновете вече също е разрешен, става въпрос за бирата.

Снимка: Getty Images

Както знаем, любимата на милиони пенлива течност е неделима част от футболната култура, особено по време на големи първенства, когато се поставят умопомрачителни рекорди за продажба на бира.

В Катар обаче ситуацията ще е малко по-странна, защото алкохолът поне на теория е напълно забранен.

Бира обаче още им предостатъчно, но местното правителство определи точно къде и точно колко ще струва тя.

Едното място ще е във всеки хотел, но условието ще е бирата да се консумира само на територията на хотела. Там обаче цента ще бъде на фиксираните 18 долара, което едва ли ще се понрави на феновете.

Освен това катарците ще изградят няколко фен зони, като отново условието ще бъде, че феновете могат да пият колкото си искат на територията на тази фен зона, но нито капка извън нея.

Там бирата ще бъде с фиксирана цена от 6.55 долара.

Друг проблем, с който властите ще трябва да се справят е фактът, че на практика всички фенове на Мондиала ще са в един град.

А колкото и рядко да се случва в последните години, все пак националният футбол има богата история на вандалщини и проблеми межуд феновете на различни страни.

Снимки: Getty Images