Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов посочи мач между "Левски" и ЦСКА, който е бил договорен. Това го е накарало да прекрати посещенията си на стадион "Георги Аспарухов", въпреки че от дете е привърженик на "сините".

"След Шампионска лига се ядосах на една договорка между "Левски" и ЦСКА. Тогава научих, че мачът е договорен. Става дума за мача точно след Шампионска лига (явно има предвид участието на "сините" - б.а.), който завърши наравно.

Тогава си казах, че щом го докарахме дотам вечните опоненти да се договарят... Оттогава не съм ходил на стадиона", заяви Каракачанов по време на участието си в Студио Dir днес, но не предостави повече информация.

Статистиката сочи, че първото равенство между двата отбора след участието на "Левски" в Шампионската лига през есента на 2006 г. е година и половина по-късно.

Тогава - на 10 май 2008-а, в последния шампионски сезон на ЦСКА, Вечното дерби завършва 1:1 с голове на Еньо Кръстовчев за "сините" и Велизар Димитров за "червените". Срещата е на "Българска армия", а в седмицата преди нея са уволнение спортния директор Наско Сираков и Станимир Стоилов. Армейците имат 16 точки преднина, сигурни шампиони са, а и считани за голям фаворит в двубоя.

Разбира се, твърдението на Каракачанов без точна дата подлежи на тълкувания - например, още в края на юли 2006-а, току преди мачовете срещу "Киево", които класираха "Левски" в групите на турнира, двата отбора завършиха 0:0 за Суперкупата на България, а после ЦСКА спечели с дузпи.

Снимка: Bulphoto

Красимир Каракачанов предупреди, че задкулисните битки вече излизат от тихия фронт, "но наближават изборите и това обяснява много неща".

"В конкретния случай - спортът и футболът в лицето на "Левски", не трябва да се използват като инструмент за подобен политически натиск", настоя Каракачанов.

Снимка: Тед Георгиев, Dir.bg

Попитан какво би посъветвал премиера левскарска линия, той отвърна:

"С Бойко Борисов не сме говорили за "Левски". Според мен наистина трябва да се намерят хората, които желаят да поемат управлението на "Левски", но не по формата на политически закачки и шеги, защото това ще бъде за сметка на "Левски" като футболен клуб, на спорта и на симпатизантите.

Ситуацията е много трудна от гледна точка на това, че изисква сериозно финансиране. В тази икономическа ситуация едва ли ще са много тези, които ще поемат сериозен финансов риск. Не ми се ще да вярвам, че "Левски" ще мине през пътя на ЦСКА - връщане от нулата, селските стадиони и т.н. Нито ЦСКА го заслужаваше, нито "Левски". Но когато политиката се намеси в спорта, за съжаление се случват тези работи, а в България това е случва редовно."