Суперагентът Мино Райола даде обширно интервю пред BBC, в което дава яснота за неговата професия. Обикновено футболните агенти са свързани с голямо влияние, алчност и извиване на ръце.

Сред клиентите на Райола са един от най-големите звезди на спорта - Пол Погба, Златан Ибрахимович, Ерлинг Хааланд, Марко Верати и други.

Сега спортът се изправя пред безпрецедентна финансова криза и това удря също по приходите на агентите.

За мнението към футболните агенти: Ще излъжа, ако кажа, че приказките за футболните агенти не ме притесняват. Но за 25 години научих, че единственото, което е важно за мен, е мнението на хората, които ме интересуват. Това са хората, за които работя или които работят за мен. Те могат да кажат кое е правилно. Как може някой да каже дали съм добър агент за Ибрахимович. Това може той да го каже. Всички мои играчи са свободни да ме напуснат по всяко едно време.

Ние сме постоянно дискриминирани във футболния свят. Ако някой наистина си мисли, че съм толкова алчен, лош и всичко останало, как тогава тези играчи остават с мен. Това е реалният ми тест. Наричат ме паразит, но играчите не го правят, а това е важното. А и както знаете паразитите имат важна роля при техните гостоприемници. Не ме интересува как ме наричат.

Агентите искаме да променим футболния свят, но искаме и да ни изслушват, уважават, защото нашата работа е да защитаваме интересите на футболистите. Заплатите им растат и нашите също, защото сме част от този процес. Това ме радва. Нямам никаква сила или влияние. Единственото ми влияние е това, което иска играчът. Моята работа е да уредя най-добрата сделка за него", описа мнението си Мино Райола.

За Погба: "Изказването ми, че Пол Погба може да напусне, не дестабилизира Манчестър Юнайтед. Те дори стигнаха първо място. Едва ли човек като Пол, който е спечелил всичко, се дестабилизира от едно изказване на Мино Райола. Ако имах такава власт, ФИФА нямаше да съществува вече."

За Холанд: "Проблемът ви в Англия е, че каквото и да кажа, полудявате. Или съм най-лошият агент или най-добрият. Научих се да говоря само в трансферния прозорец и е ясно, че много се говори за Ерлинг. Той е потенциална бъдеща звезда. Трудно е да правиш нещата, които той прави на това ниво и тази възраст. Няма спортен директор в света, който би отказал да преговаря за него".

За таван на заплатите във футбола: "Няма таван на заплатите в нито една индустрия или професия в обществото ни. Защо трябва да има точно за футболистите?"