Завесата официално е вдигната, а от този час севетът е футбол, защото започва Световното първенство в Катар.

Дълги години на спорове, скандали и протести около това домакинство вече са в историята, защото на фона на всички тях, стадион "Ал Байт" в град "Ал Кор", е сцена на официалното откриване на Мондиала.

То ще се случи с мач между състава на домакините от Катар и този на Еквадор, но видяхме страхотната и доста интересна церемония, която домакините ни подариха.

ГАЛЕРИЯ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Предвид грандоманията на кралското семейство на Катар, милиардите инвестиции и желанието им да покажат страната в най-добрата светлина, всчики очакваха от тази церемония да надмине всяка една до този момент.

Може да кажем, че видяното в град Ал Кор не бе от най-бляскавите церемонии, но тя премина перфектно и бе изпъстрена с любопитни детайло, като например влизането на стадиона на всички талисмани от изминалите Мондиали, под съпровода на някои от най-класическите песни, които свързваме с футбола.

Съвсем очаквано трибуните бяха пълни, а настроението на стадион "Ал Байт" бе факт. Също така солидна еквадорска агитка е дошла от другия край на света, за да подкрепи любимците в четвъртото им участие на Световно първенство.

Снимка: Getty images


Церемонията бе открита от една от най-големите икони в света на киното - Морган Фрийман, който с монолози пресъздаде пътя, който човечеството е изживяло в своето развитие.

До Фрийман бе и местно катарско момче на Ганим, което е родено без крака. То пренесе историята към Катар и земите на неговия народ, което даде старт на хореография с местни бедуински мотиви.

А както знаем, самият стадион "Ал Бейт" наподобява бедуинска палатка.

Снимка: Getty images

И разбира се, това все пак е Световно първества. Флаговете на всички страни участници бяха внесени на стадиона под съпровода на класическите музики на Мондиалите от последните години. 

С флаговете и на фона на тези колоритни песни, на терена влязоха и талисманите от всички изминали Световни първенства. Мост между миналото и настоящето.

Снимка: Getty images

Посланието на откриващата церемония бе "Мечтателите" (The Dreamers), символизираща сбъднатата мечта на този регион от света да посрещне най-големия футболен форум.

Както добре знаем, този Мондиал има няколко официални песни, а те бяха изпяти на стадион 'Ал Байт". На сцената заедно пяха корейската суперзвезда Джонкук и местният певец Фарад Ал-Кубаиси.

Снимка: Getty images

Следващият сегмент от церемонията бе изцяло футболен, като символизираше пътят, който малката пустинна държава извървя. Именно от първите стъпки на най-великия спорт по катарските земи, до днешния ден, когато целият футболен елит е гост в Катар.

Всичко в 30-минутната церемония завърши с реч на емира на Катар, както и с издигането на официалното лого на турнира в центъра на терена.

Снимка: Getty images