Футболната история е пълна с герои, изникнали от нищото и влезли във фолклора на феновете с една изява, един гол, или представянето само в един конкретен мач.

Изглежда такъв ще е случаят с непознатия за световната публика до този момент Андрю Редмейн, който тази сутрин е вайръл тема в социалните мрежи.

Едва ли някой бе чувал за 33-годишният вратар, а и всъщнсот няма откъде, ако не следите изкъсо мачовете от австралийския шампионат.

Но Редмейн бе орисан да прати родината си на пети пореден Мондиал, а и това бе целта му, когато в последната 120-а минута на баража срещу Перу, той се появи на мястото на вече добре познатия ни и натрупал стаж във Висшата лига Матю Райън.

На терена влезе брадат гигант, който до този момент не бе играл футбол извън Австралия, а минути по-късно той щеше да се превърне в герой на хиляди видеа из социалните мрежи.

Но не със спасяванията си, а с танците.

Андрю Редменйн започна да подскача от едната странична греда към другата, да танцува, да вдига краката си високо и да прави странни физиономии.

Наистина наглед безумно поведение на професионално ниво, при това със залог място на Мондиала. Вратарят по-скоро изглеждаше сякаш пази наказателен удар на приятел след няколко бири. Подобно нещо бяхме видяли от Йержи Дудек на вратата на Ливърпул през 2005-а, но тогава танците на поляка бяха далеч по-спокойни и обрани.

Дали е танцът имаше заслуга за разсейването на перуанците няма как да знаем, но е факт, че един от най-опитните в състава на южноамериканският тим - Луис Адвинкула уцели греда, а 12-ата дузпа, изпълнена от Алекс Валера, бе спасена от Редмейн.

И на фона на култовите танци, които наблюдавахме в продължение на 6 перуански дузпи, то врарят не се затича да изразява бурно радостта си, а остана на място и направи странна физионимия. Разбира се, секунди по-късно вече целият австралийски състав се бе отдал на неподправена радост.

Оказа се, че още преди пследната дузпа главният съдия е предупредил Редмейн, че ако спаси отборът му продължава, но не бива да се радва, защото заради танците му ВАР ще прегледа дали позицията му е редовна.

Друго култово изпълнение на вратаря, което остана скрито от телевизионните камери, но след това бе разкрито на фенове, бе случката с Редмейн и бутилката вода.

Но не неговата бутилка вода, а тази на стража на опонента Педро Галесе. На бутилката му е било написано как всеки австралиец изпълнява дузпите, а виждайки това, Редмейн просто изхвърли водата в трибуните.

Но култовият герой Андрю Редмейн не е имал никакви съмнения около позицията си, защото всичко това е било част от добре замислен план.

Това не е първият път, в който той танцува на линията, правил го е няколко пъти за клубния си Сидни, а именно заради това селекционерът Фреъм Арнолд решава да го викне в състава си.

Но очевидно не заради вратарските му умения, а танцувалните. Още преди повиквателната Арнолд се свързва със стража и му обявява, че иска да използва методите му при евентуални дузпи.

Редмейн се съгласява и в продължение на десетина дни работи най-вече върху това. Да умее да подксача по голлинията и в същото време да не стъпва пред нея с двата крака, което би било нередовна позиция.

Добре замислен план, който сработи снощи в Катар, където се игра решителния бараж.

Той прати Австралия на пети пореден Мондиал, а квалификациите родиха митичния образ на Андрю Редмейн, танцуващия по голлинията брадатко.

Снимка: Getty images