Ситуацията с финансите във футболния "Левски" е драматична от поне 2 години, но е критична особено последните няколко месеца.

Вторият акционер на клуба Константин Папазов обяви пред НОВА, че юли е решаващ месец за съдбата на "сините", които са на ръба на фалит. Задълженията са големи и растат, а приходи не идват почти от никъде. Единствен източни на такива са даренията на феновете.

"Трябват ни 5 милиона лева. Без тях "Левски" няма да оцелее", потвърди Папазов думите на Наско Сираков отпреди няколко дни.

Тогава силният човек на "Герена" призна, че дълговете се увеличават, а пари в касата няма.

На 20 юли "Левски" трябва да плати на служители, играчи и треньори за юни, което не е правил за месеците март, април и май. Перото е около 800 000 лева на месец, което прави над 3 милиона задължения само тук.

В добавка имаше раздяла с 4-5 чуждестранни футболисти, на които трябва да се плати поне дължимото за следващите 2 месеца. Както и тежкото откъм финансова стойност уволнение на треньора Петър Хубчев и щаба му, които очакват поне около 400 000 лева като заплати и неустойки.

Към момента "Левски" има лиценз за българското първенство и евротурнирите, но с изричното "под условие". Това означава, че неспособност да докаже финансова стабилност и да плаща разходите и заплатите, може да доведе до изваждане на отбора от професионалния футбол при следващия мониторинг.

УЕФА пък може да преразгледа решението си на 30 юли, ако към тази дата има сигнали и заведени искове от футболисти и треньори за неизрядност.