В Барселона се създаде традиция за изненадващи зимни трансфери. След като миналата година на "Камп Ноу" пристигна Кевин-Принс Боатенг, тази година подобен ход прати в състава на каталунците Мартин Брайтвайт.

Съвсем доскоро той бе собственост на Мидълзбро, прекара известно време в Леганес, където се адаптира към испанския футбол, а в момента е съотборник на живата легенда Лионел Меси.

Неособено отдавна Брайтвайт се оказа ненужен в състава на Тони Пюлис в Боро, за което и сега признава, че не изпитва лоши чувства, а напротив - разбира защо се е случило всичко. Все пак всеки треньор има собствени виждания, а когато конкретно той не попада в тези на Пюлис, няма защо да му се сърди. Първоначално отива в Леганес като преотстъпен, а после е закупен за постоянно и се справя прилично - 13 гола в 48 мача за "лос пепинерос" от покрайнините на Мадрид.

Как обаче се стига до преминаването в Барселона и какво точно е можело да му коства то? Семейната хармония, като за начало.

"Не казвах на абсолютно никого за възможността да отида в Барса. Жена ми бе първият човек, на когото трябва да кажа, защото иначе би било неуважително. Но тя усещаше, че нещо се случва. Налагаше ми се да водя доста телефонни разговори в студа отвън, да се измъквам от къщата... В един момент сигурно е искала да ме попита дали нямам любовница", смее се той преди подновяването на испанското първенство. 

"В денят, в който исках да ѝ кажа, всичко се появи в медиите и когато поисках да говорим, тя ми каза, че вече знае", добавя още датският национал.

Фактът, че Брайтвайт играе футбол на такова ниво е достоен за уважение, защото като дете той прекарва две години в инвалидна количка. Малкият тогава Мартин страда от болестта на Пертес - рядко заболяване, което разрушава костта на бедрото.

"Нямам много спомени от тези години, защото това бе тъжно време за мен. Изтрил съм ги от съзнанието си. Манталитетът ми е такъв, че вярвам единствено в сегашното време. Не обичам да се оправдавам", добавя той.

Шансовете за изява пред зимното попълнение на каталунците ще бъдат налице. Предстоят 11 мача за малко повече от месец, а Луис Суарес, който е възстановен от контузия, няма да може да участва в абсолютно всички от тях.

Така че възможността за доказване пред Брайтвайт е налице. А от видяното от него досега знаем едно - винаги е на 100% и дава всичката си енергия и усилия за успеха на отбора.