Двубоят от Шампионска лига между Аталанта и Валенсия бе обявен от всички специалисти в Италия и Испания като "нулевия мач".

Смята се, че именно този мач отприщи Ада в Бергамо, след като около 40 000 жители на града пътуваха до "Сан Сиро" в Милано, за да присъстват на срещата. Седмица по-късно вече ситуацията с коронавируса в града бе извън контрол.

Гостуващите 2500 фена от Валенсия пък помогнаха за разпространението на пандемията в Испания.

Въпросният мач се игра на 19 февруари, а се оказа, че по време на реванша две седмици по-късно, теньорът на Аталанта е бил с коронавирус. Това разкри самият той Джан Пиеро Гасперини пред "Gazzetta dello Sport"

"Чувствах се зле в деня преди мача срещу Валенсия, а в деня на мача се почувствах още по-зле.

Ако погледнете снимките от мача, ясно се вижда, че не изглеждах добре. Това беше 10 март. Две нощи след това не спях добре. Нямах температура, но се чувствах така сякаш имам.

На всеки две минути минаваха линейки, звучеше сякаш сме във военна зона. През нощта си мислех, какво ще стане с мен, ако вляза в болница? Не мога да отида сега, имам още много неща за вършене. По някакъв начин се шегувах със себе си, за да облекча настроението си, но от друга страна наистина си мислех за това.

Ден след това отборът получи храна и шампанско от готвач със звезда "Мишлен", който е фен на Аталанта. Опитах питието и казах, че това е вода. Храната имаше вкус на хляб. Напълно бях изгубил усещането си за вкус.

Останах на тренровъчната база три седмици. Когато се прибрах в родния си Торино, винаги спазвах социалното дистанциране със съпругата и децата ми. Не съм имал треска, не съм имал никога температура. не съм си правил тест, но преди 10 дни кръвните тествое потвърдиха, че съм бил заразен от COVID-19. Имам антитела, но това не означава, че сега съм имунизиран.

В Бергамо има дълбока тъга. Въздухът е изпълнен с тъга, усеща се навсякъде, по улиците, в очите на хората, в затворените барове и ресторанти, в тишината на моя приятел, който загуби баща си. Ще минат години, за да разберем истинските причини за случилото се, защото това беше центърът на трагедията. Всеки път, когато се замисля ми звучи толкова абсурдно. Пикът на спортната радост съвпада с дълбините на отчаянието на Бергамо.

Аталанта може да помогне на Бергамо да се изправи отново на крака, като същевременно уважаваме болката и траура на всички. Ще отнеме време, преди да видим отново радостните сцени на площада или на летището, но хората от Бергамо са горещи и ще се справят.

Този отбор остана свързан със страданието на града. Никой от играчите не напусна града по време на пандемията и те ще представляват Бергамо на терена", сподели Гасперини.