"Благодаря на играчите ни, които се бориха като гладиатори", каза треньорът на литовския национален отбор по футбол Едгарас Янкаускас, след като спечели първа точка в кампанията за Европейско първенство.

Литовците завършиха наравно 1:1 с българския национален отбор, но играха от 17-ата минута с човек по-малко заради червен картон на десния защитник Юстас Ласицкас.

"Може би ще започна с благодарност към феновете и зрителите, които направиха този празник възможен днес и компенсираха тази загуба на наш играч на терена. Трябва да им се поклоним и да им благодарим, че най-после на истински стадион в Литва можем да видим и преживеем спектакъла, по който целият свят е полудял. Това може би трябва да е един от най-щастливите дни в историята на литовския футбол", каза Янкаускас на пресконференцията след мача.

Попитан колко се е променила играта на отбора след червения картон и каква е трябвало да бъде с 11 човека, той отговори: "До този червен картон мисля, че успяхме да направим това, което бяхме планирали. Успяхме да затворим пространствата без топка, след което да тръгваме в атака. Вкарахме след корнер. Може да е да сме имали късмет, но той беше заслужен. Едвинас (авторът на гола за Литва) атакува агресивно топката в този момент.

Мисля, че изгонването ни даде много добър урок. Значи можем да завършим наравно и с човек по-малко. Разбира се, трябваше да се даде много енергия в защита. През второто полувреме пренаредихме тактическата постройка, което допълнително затрудни достъпа на противника до опасни зони. Днес отборът израсна, завърши бившият централен нападател на ЦСКА (Москва), Реал Сосиедад, Порто и Бенфика.