Участието на Лудогорец и ЦСКА в груповата фаза на евротурнирите през миналия сезон ще донесе сериозни приходи на българския футбол.

"Орлите" играха в груповата фаза на Лига Европа, а "червените" бяха част от Лига на конференциите.

УЕФА ще изпрати 2 016 000 евро от фонда за солидарност, които трябва да бъдат разпределени на клубовете. Най-голям дял обаче идва от участието на Лудогорец в плейофа на Шампионската лига, което носи 1 250 000 евро - или над половината от общия фонд за солидарност.

Преди месец на заседание на УС на Българската професионална футболна лига бе решено да бъде запазен форматът на разпределение на средствата, който действа и в момента, а именно - 60% от парите по равно на отборите от Първа лига, 30% на тимовете от Втора лига и останалите 10% ще бъдат разпределени на отборите от Трета лига.

Очаква се елитните отбори да получат около 200 000 лева всеки. Средствата се делят на 12 тима участници в първенството през сезон 2021/2022, когато елитната група бе от 14 отбора, а ЦСКА и Лудогорец не получават от тези средства.

За отборите Втора лига се полагат 30% от общата сума, разпределена поравно, което се пада приблизително около 70 000 лева, тъй като дублиращите тимове не участват в разпределението.

Малко над 3 000 лева на отбор остават за тимовете, които са се състезавали в четирите В групи през изминалия сезон, като и там важи правилото, че пари не се полагат на дублиращите отбори.

Крайните изчисления обаче трябва да бъдат направени от БПФЛ и одобрени от Изпълкома на БФС.