Летящи ленти, факлено шоу и 90-минутна лудост по трибуните превръщат солунския стадион "Тумба" в един от най-неприятните стадиони откъм атмосфера, където един европейски клуб може да гостува.

В тази неприятна позиция днес ще бъде родният Левски, когато малко преди 20:30 часа футболистите ще чуят традиционното "Hells Bells" на "АC/DC" да звучи в тунела. Дългогодишна традиция преди излизането на двата състава на терена, което е само една от причините сгушеният в едноименния квартал стадион да бъде наричан "Черният ад".

Тази вечер Левски ще излезе в наглед доста по-комфортна позиция, с два гола преднина от първия мач (2:0) от втори квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Но в Солун не се забелязва истерично притеснение от изоставането, а по-скоро увереност в способностите на "орлите" да преобърнат нещата в своя полза. У нас ще гледаме срещата по Диема спорт 2 с начален час 20:30.

И въпреки очевидните факти като в пъти по-големият бюджет, доста по-скъпите и на теория по-качествени футболисти, то надеждата на местните се уповава най-вече на "Тумба".

Емблематичният "Gate 4" тази вечер ще остане празен заради изтърпяване на наказание, но крайните ултраси на тима ще заемат своето място в сектора за гости. Както добре знаем, взаимното разбирателство между двата клуба и разрешението на УЕФА доведе до това сблъсъкът да се играе без пътуващи привърженици от съображения за сигурност.

Странно или не, над 20-те хиляди пропуска са продажба от тази сутрин, а всеки фен може да има закупи само един единствен билет, при това срещу предоставяне на своите лични данни. Дали от притеснение за влизане на български фенове, когато нашите сънародници са плъзнали из цялата област, или поради други причини, но днес цял Солун ще е блокиран, а около "Тумба" опашките ще са ужасяващи.

Но всеки билет се очаква да бъде продаден, а както местните се изразяват, сблъсъкът няма да се реши от 22-ата на терена, а от кипящия "Тумба".

Снимка: Dir.bg

А това, което никой не иска да каже на глас, но вероятно си мисли, че евентуално отпадане от Левски може да се окаже и последната европейска вечер на един от най-шумните стадиони, който Европа познава.

Макар и легендарен, "Тумба" е доста остаряло и амортизирано съоръжение. Няколкото освежавания през годините ясно си личат и контрастират като наложени нови пластове върху старата конструкция.

А подкрепата на изкаралият вече десетилетие начело на клуба олигарх - Иван Савидис, феновете на ПАОК са на финалната права от получаването на свой чисто нов стадион, като подарък за 100-годишнината от човека, когото всички тук наричат "Руския цар на Солун".

Документите вече са уредени, а през януари 2023-а ПАОК официално ще получи разрешение да събори "Тумба", а на мястото да изгради ново и доста мдоерно съоръжение.

Ако днес Левски успее да защити аванса си и да елиминира местните "черно-бели", то това може и да е последната евровечер в "Черния ад".

И която, бъдете сигурни, местните няма да искат да си спомнят.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Макар Солун да има три големи професионални клуба, всеки със своето важно значение за гръцкия футбол, в града ясно се усеща, че като значение и масова подкрепа ПАОК е над големия си враг Арис. Както и доста над по-скромничния Ираклис.

Административната област Македония живее с ПАОК, а огромните и на моменти надменни очаквания за обрат показват как хората са убедени в надмощието на своя клуб. То е факт на хартия, но "орлите" не го показаха в първия мач на "Герена". Там всичко за тях се обърка.

Може би перфектната вечер за Левски се оказа и най-слабата в последните няколко години за ПАОК на европейската сцена. Поне местните медии, които отразяват клуба, заключиха, че "черно-белите" не са били по-слаби от страшно много време.

Призна го и треньорът Разван Луческу, който също се опря на факта, че "Тумба" ще е сред най-важните компоненти за крайния успех.

"Очакваме подкрепата на феновете си. Те трябва да притиснат противника, защото преди седмица изпитахме колко трудно се играе в подобна ситуация", каза румънецът с препратка към страхтоната атмосфера, която и феновете на Левски създадоха на "Герена".

Снимка: Bulphoto

Освен това Луческу, по всичко личи, ще се вслуша в пороя от критики на фенове и медии. Те бяха свързани с факта, че румънецът тръгна да изгражда новия си отбор в един толкова важен евроепйски мач. Хвърли неподготвени и несработени играчи, а остави "старите кучета" на пейката. Днес се очаква хора като Ясин Куртич - човек с над 250 мача в Серия "А", да започнат от първата минута.

Там ще бъде и възстановеният капитан Виейриня, за когото е достатъчно да кажем, че е европейски шампион с Португалия от 2016-а. Титуляр ще бъде дългогодишният играч на Фейенорд - Диего Бисесвар, както и закупеният за почти 2 милиона евро Калед Нари.

ПАОК е клуб, който само през месец юли похарчи 6 милиона евро за трансфери. Сума, която целият ни роден елит не може да доближи. Не е тайна, че "орлите" са сред най-богатите отбори на Балканите, но все пак футболът е очарователен заради моментите, в които не винаги логиката възтържествува. Навремето Кройф бе казал: "Не съм виждал торба с пари да вкарва голове"...

Левски вече веднъж показа, че има рецептата да спре ПАОК, но днес обстановката ще е различна. За първи път от завръщането на Станимир Стоилов и изграждането на този състав, "сините" ще са гост на такова място, в което атмосферата е изцяло враждебна и без подкрепа за тях. В България с изключение на дербитата срещу ЦСКА, където публиката винаги е с приблизително равен брой, то тези играчи свикнаха на една футболна пролет, когато всеки път бяха домакини, независимо дали мачът се играеше на "Герена" или не.

Днес ще е различно. А готовността за битка и отмъщение се усеща навсякъде в Солун в навечерието на мача, който местните вярват, че "Тумба" ще реши. 

Снимка: Dir.bg