С хвърляне на вината върху група от десетина сръбски фенове, БФС ще се опита да избегне наказанието, грозящо националния тим.

УЕФА ни разследва по два казуса, като утре, 18 юли, се чака решение. Вероятното наказание е много сериозна глоба - между 50 и 100 000 евро, но е възможно частично затваряне на трибуни за домакинството от квалификациите за Евро 2020 срещу Англия на 14 октомври. 

Първият казус е от мача Чехия - България (7 юни, 2:1), в който българската агитка е вдигнала транспаранти с лого на националистическа организация. Той се е видял и в телевизионното предаване.

Не са свастики, не са с расистко съдържание, но според ФАРЕ - (FARE - Football Against Racism in Europe), те са в списъка със забранени послания. ФАРЕ е организация, която работи към УЕФА и следи за подобни казуси.

Три дни по-късно, на срещата срещу Косово, която загубихме с 2:3 в началото на юни, човекът на същата организация ФАРЕ, е чул скандирания "Убий шиптъра" към агитката на гостите. И сме докладвани и за това провинение.

Фенове и хора от щаба на Косово се оплакаха, че са били жертва на обиди на етническа основа от българската публика.

БФС е написал дълги обяснения - общо около 10 страници по двата случая, с които се надява да избегне най-тежкото наказание. А то е пълно затваряне на трибуните точно за най-важния и голям мач от квалификациите срещу Англия. Един от козовете е, че сръбски фенове са влезли на трибуните за мача с Косово и скандиранията идват от тях. На видеозаписи от мача това се е виждало ясно.

Ако вината на родните фенове обаче се докаже, то по всяка вероятност домакинството ни срещу Англия през октомври ще е пред празни трибуни.

А това е единственият мач, който може да предизвика някакъв зрителски интерес в настоящия квалификационен цикъл. Другото ни оставащо домакинство е срещу Чехия.

Досега на двубоите ни в София срещу Черна гора и Косово се събраха общо десетина хиляди.