Жребият за квалификациите за Световното първенство по футбол през 2022-а в зона УЕФА ще се тегли на 7 декември. Това обявиха официално от Европейската футболна централа.

55-те отбора в Европа ще бъдат разпределени в 10 групи. Пет от тях с по пет тима, а останалите пет с по шест отбора.

Директно за Мондиала ще се класират само първите тимове във всяка от десетте групи.

Десетте тима завършили на второ място, ще участват в плейофите, заедно с още два отбора, излъчени от Лигата на нациите. Тези 12 страни, ще определят последните три участника на Мондиала от Европа.

Общата квота на УЕФА е 13 тима.

Урните за жребия ще бъдат базирани на ранглистата на ФИФА. Тя ще стане окончателна в средата на ноември, след края на мачовете от Лигата на нациите.

България обаче знае мястото си, а то е в четвърта урна. Към момента страната ни е 35-а в Европа, а каквото и да направи в двата си мача през ноември, нито ще влезе в топ 30, нито ще падне след 40-о място.

Това означава, че в групата си ще имаме три по-силни от нас отбора, като водачът в нея при всички случаи ще е една от водещите футболни сили на континента.

Ниската ни урна, малкото квоти, а и състоянието на националния ни тим, правят шансовете за място на Мондиал доста илюзорни.

Мачовете от квалификациите ще се изиграят от март до ноември 2021-а, докато Мондиалът в Катар ще се проведе между 21 ноември и 18 декември 2022-а.