Полският футболен рефер Шимон Марчиняк все пак ще ръководи финала в Шампионска лига между отборите на Манчестър Сити и Интер на 10 юни.

УЕФА потвърди новината само няколко часа, след като се появиха информации, че полякът ще бъде заменен от Европейската футболна централа.

А причината е, че в полските медии се появиха снимки и видеа, на които Марчиняк присъства, а дори изнася и реч на събрание на организация с крайно десни възгледи.

Част от събранието дори е бил политка Славомир Менцен, чиято партия има за слога "Ние сме срещу евреите, гейовете, абортите и Европейския съюз".

Кадрите с Марчиняк предизвикаха огромен скандал, но УЕФА потвърди, че след изслушване на полския арбитър, а и неговото публично извинение, промяна в това кой ще ръководи финала няма да има.

Самият Марчиняк излезе с кратко публично съобщение, в което казва, че не е имал никаква идея, че събитието е свързано с партия с подобни възгледи, които той не споделя.

"Бях подведен и абсолютно ненаясно с истинската същност на въпросното събитие. Изобщо не знаех, че е свързано с това полско екстрмистко и крайно дясно движение. Ако знаех, със сигурност щях да откажа поканата", написа той.

Позиция имаше и от страна на УЕФА, в която се посочват мотивите за оставянето на Шимон Марчиняк като главен съдия.

"След разглеждане на обстоятелствата и изслушване на господин Марчиняк, който изказа най-дълбоките си съжаления и извинения, както и след получаване на информация от него за обстоятелствата около събитието, промяна в съдията на финала няма да има".