Скандалът в европейския футбол, предизвикан от решението на УЕФА да амнистира юношеските национални отбори до 17 години на Русия в международните състезания, очаквано се разраства.

От Украинската футболна федерация обявиха, че са изпратили писмо до всички европейски федерации, настоявайки да се бойкотират евентуалните двубои с Русия.

"Убедени сме, че всяка стъпка към реинтеграция на руски представители е опасна и ужасяваща тенденция, която не означава нищо друго освен подкрепа за руската терористична държава и всички техни престъпления, извършени в Украйна", се казва в позицията на Киев.

По информация на "Би Би Си", решението на УЕФА не е било подкрепено единодушно, като мнозина са настояли тоталните санкции срещу руския футбол да останат.

От евроцентралата обаче обявиха, че младоците не трябва да плащат цената на войната и се връщат в международния календар.

Английската футболна асоциация вече заяви, че ще бойкотира евентуални мачове с Русия. По-късно към тази позиция се присъедини и Швеция.

Остава неясно и как точно юношеският национален отбор на руснаците ще бъде реинтегриран в европейския футбол, защото квалификационните жребии за Евро 2024 вече са изтеглени.

Следващите финали на Европейското първенство за мъже до 17 години ще се играят в Кипър през следващата година, а еквивалентът за жени е насрочен за май в Швеция.